Nasilje nad migrantima: pravobraniteljica postavila pitanje odgovornosti Hrvatske

Ne govorimo samo o pojedinačnoj odgovornosti, već i odgovornosti države za postupanje svojih službenika, rekla je Tena Šimonović Einwalter.

Dosadašnja istraga koju je provela policija nije učinkovita istraga, rekla je Tena Simonovic Einwalter (Patrik Macek/PIXSELL)

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter poručila je u subotu u Petrinji kako slučaj trojice policajaca koji su sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH postavlja i pitanje odgovornosti države te da se zato mora provesti učinkovita neovisna istraga.

“Dosadašnja istraga koju je provela policija, nije učinkovita istraga sukladna pravnim standardima i zato je dobro da se u postupak uključilo i Državno odvjetništvo (DORH) “, odgovorila je novinarima u Petrinji na pitanje kako komentira slučaj gdje se na snimci vidi kako maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante.

Nakon što je u medijima objavljena snimka, hrvatska policija formirala je stručnu radnu skupinu i otkrila da se radi o službenicima interventne policije, odmah su udaljeni s dužnosti te protiv njih slijedi disciplinski postupak.

Uz odgovornost, o kojoj se govori, kaže Šimonović Einwalter, Državno odvjetništvo treba biti uključeno “zbog propitivanja i kaznene odgovornosti u sklopu nacionalnog i međunarodnog prava”.

‘Provesti neovisnu istragu’

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu u Osijeku kako vjeruje da je slučaj policajaca koji su sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH izoliran slučaj, jer bi se u suprotnom to vidjelo i znalo, te istaknuo da se policija ne smije tako ponašati i dobro je da se poduzimaju mjere.

Slične poruke ranije su poslali i premijer Andrej Plenković i ministar Unutrašnjih poslova Davor Božinović.

“Govorimo o zabrani mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja koje je dio Europske konvencije o ljudskim pravima, članak 3, te isto tako i o UN-ovoj konvenciji o zabrani mučenja. Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava, moram reći da ne govorimo samo o pojedinačnoj odgovornosti, već i odgovornosti države za postupanje svojih službenika, u ovom slučaju policijskih službenika. Zato moramo provesti učinkovitu neovisnu istragu”, rekla je Šimonović Einwalter u Petrinji, prenijela je Hina.

Ured pučke pravobraniteljice otvorio je ispitni postupak, poslao dopise Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu pa ćemo, kaže Tena Šimonović Einwalter, vidjeti što će istraga pokazati i kakve će biti posljedice.

Izvor: Agencije