Završeno ročište u predmetu ‘Dženan Memić, nastavak suđenja 14. oktobra

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane, pred Sudom BiH je počelo suđenje u slučaju koji se veže za smrt Dženana Memića, mladića stradalog pod nerazjašnjenim okolnostima u februaru 2016.

Dosadašnjim sudskim postupcima oborena je tvrdnja Tužilaštva Kantona Sarajevo da je mladić stradao usljed posljedica saobraćajne nesreće (Al Jazeera)

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završeno ročište u predmetu “Dženan Memić”.

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane, pred Sudom BiH je počelo suđenje u slučaju koji se veže za smrt Dženana Memića, mladića stradalog pod nerazjašnjenim okolnostima u februaru 2016.

Sudi se njegovoj bivšoj djevojci Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal”  sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj.

Optuženi se terete za krivično djelo organizovanog kriminala, formiranje kriminalne grupe, prikrivanje i fingiranje dokaza, davanje lažnih iskaza, zloupotrebu položaja – radi prikrivanja stvarnih uzroka smrti Dženana Memića.

Tužilaštvo BiH najavilo je svjedočenje 88 svjedoka, od njih je 16 pod zaštitom te 166 materijalnih dokaza, piše Fena.

Dosadašnjim sudskim postupcima oborena je tvrdnja Tužilaštva Kantona Sarajevo da je mladić stradao usljed posljedica saobraćajne nesreće, a njegova porodica od početka tvrdi da je ubijen i da su pravosudni organi učestvovali u prikrivanju zločina.

Porodica Memić je po izlasku iz suda novinarima saopštila da je odbrana u sudnici osporavala i nadležnost Suda BiH, te da će tužioci na narednom ročištu dostaviti dokaze u kojima je navedeno da su Apelaciono vijeće i Ustavni sud utvrdili njegovu nadležnost.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar, a kao prvi svjedok najavljen je Muriz Memić.

Odbrana osporava nadležnosti Suda BiH

Odbrana u ovom slučaju osporava nadležnost Suda BiH, s obzirom na to da se, kako kažu, optuženim na teret stavljaju djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH. Spremni su na završne riječ, uprkos najavi svjedoka tužioca.

“Mi smo pregledali one dokaze koji su nam dostavljeni od strane državnog tužilaštva. Mi smo suštinski već u ovoj fazi spremni za iznošenje završnih riječi pa makar ne ispitali ni jednog svjedoka niti pobijali njihove iskaze. Da bi se radilo o nekom krivičnom djelu kakvo je organizovani kriminal mora biti ispunjen jedan cenzus a to je da je krivično djelo kažnjivo sa najmanje tri godine. Mi ovde ne znamo u kom krivičnom djelu naši branjenici su navodno pomagali i kojem to učiniocu. Imamo i nepoznatog učinioca i nepoznato krivično djelo,” rekao je advokat Mutapa, Goran Dragović.

Memić stradao u februaru 2016.

Optuženi su bili u pritvoru do 16. jula kada ih je Sud BiH pustio da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget uvjereni su da je Dženan ubijen i insistiraju da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO