Pandemija COVID-19 sve jača u istočnoj Evropi

Vlade se fokusiraju na vakcinaciju jer podaci pokazuju da većina zaraženih nije vakcinisana. 

Medicinska radnica razgovara sa starijom Ukrajinkom nakon vakcinacije u njenoj kući u Kijevu (EPA)

Pandemija korona virusa jača na istoku Europe – Češka i Bugarska potvrdile su rekordan broj zaraženih, sve više zaraženih ima i Poljska, Ukrajina je izvijestila o najviše COVID žrtava od početka pandemije, a Latvija se sredinom sedmice zatvara na mjesec dana.

Češka je potvrdila 2.521 novi slučaj korona virusa, najveći broj zaraženih u danu od kraja aprila, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u utorak.

Češka vlada nije postrožila protuepidemijske mjere, već se fokusirala na vakcinaciju jer podaci pokazuju da većina zaraženih nije vakcinisana.

Zemlja s 10,7 miliona stanovnika potpuno je vakcinisala 6,03 miliona ljudi do ponedjeljka, piše Reuters a prenosi Hina.

U bolnici je 544 ljudi, najviše od kraja maja, ali još uvijek manje nego u martu kada je posljednji val pandemije harao zemljom. U proteklih sedam dana u Češkoj su potvrđena 54 smrtna slučaja povezana s COVID-om 19, više nego u cijelom septembru.

Bugarska ima najviše zaraženih od 24. marta. Ministarstvo zdravstva potvrdilo je novih 4.979 zaraza u utorak u zemlji koja se bori sa zaraznijom delta varijantom.

U Bugarskoj je umrlo još 214 ljudi, ukupno 22.488 od početka pandemije.

Zaraze u toj zemlji u porastu su još od početka septembra, a vlada i nisko povjerenje u vakcinaciju. Bugarska je potpuno vakcinisala tek 24 posto odraslih, u usporedbi s oko 74 posto u Evropskoj uniji.

Bugarske vlasti razmatraju nove mjere te uvođenje zdravstvene propusnice kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Rekordan broj mrtvih u Ukrajini, ‘lockdown’ u Latviji od četvrtka

Ukrajina je u protekla 24 sata potvrdila rekordnih 538 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19 i 15.579 novih zaraza, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva. Ukrajina je izvijestila o ukupno 2,66 miliona zaraza i 61.348 mrtvih u pandemiji.

Njen susjed Poljska s 3.931 novom zarazom ima gotovo 85 posto više zaraza nego prošli utorak.

“Nemam dobre vijesti… zaražena je još 3.931 osoba, ako usporedimo to s prošlim utorkom, to je porast od gotovo 85 posto”, rekao je zamjenik ministra zdravstva Waldemar Kraska za Polskie Radio 1.

Latvija je u ponedjeljak najavila novo četverosedmično zatvaranje od 21. oktobra do 15. novembra kako bi pokušala usporiti širenje zaraze korona virusom, u jednoj od najmanje vakcinisanih zemalja Evropske unije.

“Latvija je broj jedan u svijetu po stopi zaraze”, rekao je ministar zdravstva Daniels Pavluts novinarima u ponedjeljak navečer nakon hitnog sastanka vlade.

Dućani, restorani, škole i sve vrste zabave bit će zatvoreni. Otvorene će ostati samo nužne usluge, dodao je. Potom će se ‘lockdown’ ublažiti samo za vakcinisane.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO