Isporuke gasa Balkanskim tokom krenule i prema Hrvatskoj

Gasovod Turski tok, koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Turski tok sastoji se od dva cjevovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijarda prostornih metara plina godišnje (Arhiva)

Mađarska i Hrvatska od danas dobijaju ruski prirodni gas novom rutom – preko gasovoda Turski tok i dalje putem nacionalni prenosnih sistema za gas Srbije, Bugarske i Mađarske koji čine cjevovod Balkanski tok, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici ruskog energetskog diva, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u informaciji Gasproma, isporuke gasa novom rutom omogućene su zahvaljujući novom gasovodu koji je izgradio FGSZ u Mađarskoj, kao i završetku produženja gasnog transportnog sistema u Bugarskoj i Srbiji, gdje su operateri Bulgartransgas EAD i novosadski Gastrans izgradili i kompresorske stanice.

Gasovod Turski tok, koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje i namenjen za snabdijevanje gasom Turske i zemalja južne i jugoistočne Evrope, dodaje se u informaciji Gasproma.

Početkom godine pušten je u rad novi plinovod u Srbiji “Balkanski tok”, od bugarske do mađarske granice.

Na otvaranju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija tim plinovodom osigurala energetsku stabilnost i sigurnost, što je važno za privlačenje novih investitora.

SAD protiv izgradnje plinovoda

Protiv izgradnje cjevovoda, odnosno sjevernog dodatka “Turskog toka”, za transport ruskog gasa, su Sjedinjene Američke Države, koje prijete sankcijama svima koji u tome učestvuju.

Početkom 2020. godine predsjednici Turske i Rusije, Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su obilježili početak rada plinovoda Turski tok, koji će prenositi ruski plin do južne Europe preko Turske, zaobilazeći Ukrajinu.

Plinovod je znak “interakcije i suradnje radi dobrobiti naših naroda i naroda cijele Europe, cijelog svijeta”, rekao je tada Putin.

Opisavši ga kao projekt od “povijesne važnosti”, Erdogan je kazao da će Turska putem tog plinovoda moći uvesti 15,75 milijarda prostornih metara plina godišnje.

“Nismo dopustili da naše razlike u mišljenjima blokiraju naše uzajamne interese”, rekao je Erdogan.

Turski tok sastoji se od dva cjevovoda

Gazprom će Bugarskoj putem Turskog toka slati približno tri milijarde prostornih metara plina godišnje, čime će zamijeniti rutu preko Ukrajine i Rumunjske.

Gazprom je tom rutom prošle godine isporučio približno tri milijarde prostornih metara plina Grčkoj i otprilike 500.000 milijuna prostornih metara Sjevernoj Makedoniji.

Turski tok sastoji se od dva cjevovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijarda prostornih metara plina godišnje.

Prvi je namijenjen opskrbi Turske, a drugi će ići dalje, od Bugarske do Srbije i Mađarske.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada