Skupština Kantona Sarajevo imenovala novu Vladu

Premijer Edin Forto naveo je u ekspozeu da kreiranje budžeta za 2021. godinu prioritetno mora uzeti u obzir poremećaje u zdravstvenom sistemu i ekonomske posljedice pandemije korona virusa.

Nova Vlada Kantona Sarajevo je treća u posljednje dvije godine (Fena)

Skupština Kantona Sarajevo u utorak je na online sjednici imenovala novu Vladu KS-a, treću u posljednje dvije godine.

U Vladi predvođenoj premijerom Edinom Fortom, za ministra finansija imenovan je Davor Čičić (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine – SDP BiH), za ministra zdravstva Haris Vranić (SDP BiH), za ministra privrede Adnan Delić (Narod i pravda – NiP), za ministra saobraćaja Adnan Šteta (SDP) BiH, za ministricu pravde i uprave Lejla Brčić (Naša stranka – NS), za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), za ministra kulture i sporta Samir Avdić (NiP), za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović (NiP), za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) te za ministricu rada, socijalne politike, raseljena lica i izbjeglica Ivana Prvulović (NiP), prenosi Fena.

Poremećaji u zdravstvenom sistemu

Opozicija je u raspravi reagirala na ekspoze premijera ističući da u njemu nije iznio rješenje mnogih nagomilanih problem te da je “neozbiljan”, bez obzira što je Forto imenovan na premijersku funkciju dva puta u posljednje dvije godine.

Premijer Forto naveo je u ekspozeu izloženom pred zastupnicima Skupštine KS-a da kreiranje budžeta za 2021. godinu prioritetno mora uzeti u obzir poremećaje u zdravstvenom sistemu i ekonomske posljedice pandemije korona virusa.

Naglasio je da mjere uključuju materijalna i kadrovska pojačanja zdravstvenih institucija, ali i jačanje programa s ciljem održavanja postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru, zatim javne radove i one poslovne subjekte koji imaju mogućnost proširenja poslovanja i stvaranja radnih mjesta.

Poručio je da je potrebno pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini te da je ovo vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti.

Izvor: Agencije