Dodik vrijeđao članove CIK-a BiH: ‘Fukara od Srbina’

Sudeći po burnoj reakciji Milorada Dodika, upravo je on organizator prevarantskih radnji tokom izbora 15. novembra, poručili su iz opozicije.

Dodik je osudio današnju odluku CIK-a BiH da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju (Reuters)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik vrijeđao je članove Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH) iz reda srpskog naroda Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

“U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo”, rekao je Dodik novinarima u Doboju, prenijela je Beta.

Dodik je za Bjelicu Prutinu rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte!”, rekao je Dodik.

Dodik je osudio današnju odluku CIK-a BiH da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, i optužio da CIK “nije izabran u skladu sa zakonom i da je donosio nezakonite odluke”.

Po njegovim tvrdnjama, poništeni su izbori samo na srpskim biračkim mjestima, ali ne u većinski bošnjačkim.

Povodom odluke CIK BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju, Dodik tvrdi da se radi o “izdaji” lidera SDS-a i PDP-a, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, i o njihovom dogovoru s Bošnjacima “u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu koja želi da kreira odnose”.

“Građani Doboja i Srebrenice nisu imali isti tretman kao ostali. Dakle, SDS, PDP, Šarović, Borenović i njihovi vajni stručnjaci iz CIK-a, koji se hvale bez dokaza, odlučili su da naprave dogovor s Bošnjacima. Šarović i Borenović su problematizovali izbore u Doboju, a Bošnjaci u Srebrenici”, rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će se SNSD žaliti Sudu BiH, a najavio je i mogućnost bojkota opštih izbora 2022. godine.

“SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. godine. Ovo nisu fer i zakoniti izbori, nećemo da učestvujemo u takvim izvorima”, rekao je on.

CIK – sproveden je složen dokazni postupak

Centralna izborna komisija BiH odlučila je danas da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, održane 15. novembra.

CIK BiH je odlučila da izbore u Srebrenici poništi na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu.

Takodjer je odlučeno da se ponište izbori na 89 redovnih biračkih mjesta u Doboju.

Utvrđeno je da je tokom glasanja u Srebrenci bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata.

U Doboju je izborni proces bio netransparentan, a predstavnici vladajućih stranke onemogućili su prisustvo glasanju posmatračima opozicionih partija.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina izjavila je prije glasanja da će podržati prijedlog za poništenje izbora u Srebrenici bez obzira na to što je bila izložena pritiscima još od kada je podržala odluku da se utvrdi stanje u Srebrenici.

“Bila pod pritiskom ili ne, djelovat ću u okviru zakona sve dok sjedim ovdje. Neću pružati alibi nikome ko je prekršio odredbe zakona. Bilo je dosta nestrpljenja, ali sproveden je poseban, složen dokazni postupak”, rekla je Bjelica Prutina, prenosi Beta.

Opozicione stranke pozdravile poništenje izbora

U međuvremenu predstavnici opozicionih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska ocijenili su da su na lokalnim izborima 15. novembra u Doboju ukradeni glasovi i da je sasvim opravdana odluka Centralne izbore komisije BiH da poništi izbore u tom gradu.

“U Doboju je 15. novembra ukradena biračka volja građana i to jasno i glasno kažemo. Nikakvo pravo nema da morališe onaj koji je u kontinuitetu krao izbornu volju građana, kupovao poslanike, onaj koji trguje ikonama i koji koristi takav riječnik koji je ponižavajući za (Milorada Dodika) člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske”, rekao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović na konferenciji za medije u Doboju.

On je istakao da je najmanje što se moglo desiti da se izbori u Doboju ponove.

“Ali mi nećemo stati na tome, već ćemo tražiti da se kazne svi koji su učestvovali u izbornim prevarama. U Doboju praktično nije bilo izbora 15. novembra, nego proces prevare. Ovo je važan dan za demokratiju i vraćanje povjerenja u izborni proces u ovoj zemlji”, naveo je Šarović.

Nećemo stati na tome, tražit ćemo da se kazne svi koji su učestvovali u izbornim prevarama, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović (Armin Durgut/PIXSELL)

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je “sasvim logična i opravdana odluka o poništavanju izbora u Doboju, s ozbirom na to da su utvrđene velike nepravilnosti, pa čak i da su krivotvoreni brojni potpisi birača”.

On je dodao da odluka CIK-a može biti prekretnica u daljem sprovođenju izbornog procesa.

“Vrijeme je da se konačno uspostavi red i pravila, da se stane na kraj kabadahijama i kradljivcima izborne volje naroda”, kazao je Borenović.

Prema njegovim riječima, sudeći po burnoj reakciji Milorada Dodika, upravo je Dodik “sa svojom ekipom organizator svih manipulativnih i prevarantskih radnji tokom izbora 15. novembra”.

Komentarišući odluku CIK-a u vezi sa poništenjem izbora u Srebrenici, Borenović je rekao da mu se ne dopada što su i u tom gradu poništeni izbori, dodavši da “ni po obimu i karakteru nije bilo izbornih manipulacija kao u Doboju”.

“Mislim da ove dvije odluke nije trebalo povezivati, ali odluka je donijeta i treba sačekati pravosnažnost”, naglasio je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije