Roth: EU na Zapadnom Balkanu puca sebi u nogu

Njemački zvaničnik smatra da će pasivnost EU u regiji Zapadnog Balkana imati posljedice po sigurnost i stabilnost Evrope.

U Briselu i Berlinu strahuju da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još više da uspore ionako dug evropski put regije (EPA)

Ako Evropska unija ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, u taj vakuum će iz geostrateških razloga ući druge sile koje ne dijele demokratske vrijednosti EU, ocijenio je državni sekretar za Evropu u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michael Roth.

Dodaje da ako EU ne održi riječ i zbog toga ojačaju nacionalističke i populističke snage u regiji, onda će to imati posljedice po sigurnost i stabilnost EU.

“Pucamo sebi u nogu. Svako dalje oklijevanje EU shvatit će se kao slabost u svijetu u kojem jačaju autoritarni a demokratija se sve više potiskuje”, rekao je Roth, prenosi Tanjug.

Magazin Handelsblatt napominje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za regiju, a da u Briselu i Berlinu strahuju da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još više da uspore ionako dug put do veće vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje.

‘Moramo da se aktiviramo’

Roth ne krije da je razočaran što tokom njemačkog predsjedavanja EU nije bilo pomaka u eurointegracijama na Zapadnom Balkanu.

“Hitno nam trebaju pozitivni signali za Zapadni Balkan. U igri nije ništa manje do naša vjerodostojnost”, rekao je Roth i dodao: “Moramo da se aktiviramo. Jer mir, regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu su od ključnog strateškog značaja za cijelu Evropu i za neposredno susjedstvo.”

Uvjeren je da će EU tokom predsjedavanja Portugala u prvoj polovini godine napraviti nove korake i konačno održati prve međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom koje su više puta odlagane.

“Portugal je svjestan značaja Balkana za stabilnost cijele Evrope. Vjerujem da će Portugal unaprijediti proces pristupanja”, rekao je Roth.

Mladi napuštaju regiju

Njemački političar smatra i da mladi napuštaju regiju jer ne vide perspektivu ocjenjujući da je to tragedija za balkanske zemlje kojima, dodaje, već danas nedostaju ljekari, medicinske sestre, stručnjaci i inženjeri.

Podsjeća da je EU pomogla balkanskim zemljama sa 3,3 milijarde eura u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i da je najavljen investicioni paket vrijedan devet milijardi eura. Također, kad je riječ o vakcinama Zapadni Balkan može da se osloni na evropsku solidarnost, rekao je Roth.

Ipak, ta velika solidarnost i podrška Evropske unije nisu uvijek primijećeni.

“EU mora da bude prisutnija u emotivnoj percepciji ljudi i to ne zato da bismo sebe tapšali po ramenu. Konačno, Evropa mora da se sama nametne u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se u protivnom usidriti usred Evrope”, zaključio je Roth.

Izvor: Agencije