Migranti: Vlasti u BiH dobile su milione pomoći, a nama daju pola hljeba

Gotovo 3.000 ilegalnih migrnata na području Unsko-sanskog kantona dane provodi na otvorenome ili u devastiranim objektima.

Stotine ilegalnih migranata kod Bihaća u BiH traže da EU za njih otvori granice (Ljiljana Smiljanić/Al Jazeera)

Migranti i izbjeglice u ostacima kampa Lipa kod Bihaća ponovo odbijaju hranu, koju je obezbijedio Crveni krst Bihaća, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Traže bolji smještaj već danas ili da EU otvori granice, da pređu u Hrvatsku.

Ponavljaju da im je hladno, da ne dobijaju dovoljno hrane i traže pomoć EU.

Nekoliko stotina migranata i izbjeglica nalazi se u Lipi od 23. decembra kada je kamp zatvoren zbog adaptacije.

„Danas je drugi dan protesta, jer, znate, nemamo osnovne uslove. Vlasti BiH dobile su milione pomoći na ime migranata, ali nam ništa ne daju. Daju nam pola hljeba i jednu flašu vode u 24 sata. Mi smo ljudska bića. Nismo životinje, rekao je Shak, migrant iz Kašmira.

“Migranti nisu uzeli hranu zato što želimo da kažemo da želimo novi kamp. Šta je ovo? Ovo je problem. Nema vode, nema hrane. Jednom dnevno dobijemo hranu. Ta hrana nije za ljude“, rekao je Farhat, migrant koji kaže da je iz Afganistana.

Pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine postavljaju šatore kod sela Lipa u okolici Bihaća kako bi se tamo smjestile stotine ilegalnih migranata koji su u proteklim danima ostali bez ikakvog skloništa, no oni još uvijek nisu spremni za prihvat osoba.

Vojska je angažirana temeljem odluke Predsjedništva BiH nakon što se državne i lokalne vlasti u Bihaću nisu uspjele dogovoriti kamo smjestiti gotovo 900 migranata koji su ranije boravili u kampu na istoj lokaciji koji je zatvoren prošle sedmice, prenosi Hina.

Iz Vijeća ministara BiH su tražili da se migranti privremeno smjeste u nekadašnji prihvatni centar Bira u Bihaću, što su lokalne vlasti odlučno odbile, a propao je i pokušaj da se dio migranata prebaci u napuštenu kasarnu u Bradini kod hercegovačkog mjesta Konjic jer se tome usprotivilo stanovništvo blokirajući pristupnu cestu.

Migranti bi trebali boraviti pod šatorima dok se na područje sela Lipa ne dopreme kontejneri u kojima je moguće osigurati grijanje pa bi to postala lokacija na kojoj bi tokom cijele godine moglo boraviti do 1.200 osoba.

U zemlji boravi oko 8.000 ilegalnih migranata

Procjena je sigurnosnih agencija kako u BiH trenutačno boravi do 8.000 ilegalnih migranata a njih gotovo 3.000 koncentriranih na području Unsko-sanskog kantona dane provodi na otvorenome ili u devastiranim objektima.

Evropska komisija upozorila je vlasti BiH da se takva humanitarna kriza ne može tolerirati te je zatražila hitno rješenje kako migranti ne bi počeli umirati od gladi i zime.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler pozvao je tokom sastanka u subotu s ambasadorima nekoliko evropskih zemalja i ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem na hitno rješavanje migrantske krize u zemlji.

“Situacija je potpuno neprihvatljiva. Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi. Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU”, izjavio je ambasador Sattler.

Ambasadori su upozorili da bi održivo rješenje za migrante moralo uključivati ravnomjerniju raspodjelu migranata širom zemlje na osnovu zajedničke odgovornosti i osiguravanja dostojanstvenih životnih uslova za migrante, s jedne strane, i sigurnosti građana BiH s druge strane.

EU pruža značajnu podršku u iznosu od 85,5 miliona eura kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbjeglicama u zemlji, saopćeno je nakon sastanka.

Izvor: Agencije