Hrvatska: Vakcinisano oko 46 hiljada ljudi, kod 80 blaže nuspojave

Zabilježena je jedna teža nuspojava, alergijska reakcija, ali liječnici su je riješili, tvrdi Alemka Markotić.

Nakon druge doze cijepljenja očekuju se neke nuspojave poput temperature i bolne ruke, rekla je Alemka Markotić (EPA)

U Hrvatskoj se do ovog vikenda vakcinisalo oko 46.000 građana, a kod njih 80 zabilježene su uglavnom blaže nuspojave, izjavila je Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Napomenula je i da je zabilježena jedna teža nuspojava, da se radilo o alergijskoj reakciji koju se liječnici spremno dočekali i „riješili kako treba“, prenijela je Hina.

Direktorica Markotić u Dnevniku HTV-a kazala je da se nakon druge doze cijepljenja očekuju “neke nuspojave poput temperature i bolne ruke” ali da nisu zabilježene opasne nuspojave niti tokom kliničke studije, niti prilikom cijepljenja u zemljama u kojima je vakcinisan veći broj ljudi.

Uskoro četiri odobrena cjepiva

Istaknula je da će Hrvatska uskoro imati odobrena četiri proizvođača cjepiva, budući da je naručila velike količine cjepiva AstraZenece, koje bi krajem mjeseca moglo biti odobreno, a ohrabruje i najava za cjepivo kompanije Johnson&Johnson, za koje će se “izgleda puno brže moći predati dokumentacija”.

Epidemiološka slika sve je bolja, ali pri popuštanju mjera treba biti oprezan, jer se širi novi soj virusa, zaključila je direktorica Klinike za infektivne bolesti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada