Silazni trend oboljelih u Hrvatskoj, Srbija ukida PCR test za neke susjede

Hrvatska je u srijedu objavila i nove mjere za ulazak iz država s novim sojem virusa.

A putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, sahrane, liječenje, boravak će biti odobren na najduže 12 sati (EPA)
A putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, sahrane, liječenje, boravak će biti odobren na najduže 12 sati (EPA)

Hrvatska je pooštrila uslove za prelazak granice tako da će od 15. januara za ulazak u tu zemlju biti neophodan negativni test na korona virus i karantin u trajanju od 14 dana, koji može da bude skraćen na sedam, ako neko sam obavi PCR testiranje u ovlašćenoj ustanovi i rezultat bude negativan.

To je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu saopštio šef Štaba civilne zaštite, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, prenosi Tanjug.

Objasnio je da je riječ o novoj odluci za granicu, da aktuelna mjera važi do 15. januara, kao i da je nova mjera usklađena s preporukama Savjeta o privremenom ograničenju neobveznih putovanja, pogotovo država u kojima se širi i novi soj korona virusa.

Listu država kao sastavnog dijela ove odluke napravit će Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ), a trenutno su na listi Velika Britanija i Južnoafrička Republika.

Božinović je rekao i da su zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena posebna pravila, pa će oni moći da uđu u Hrvatsku na osnovu prethodne saglasnosti Štaba, odnosno bez testa.

A putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, sahrane, liječena, boravak će biti odobren na najduže 12 sati.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako danas po prvi puta nakon 22. novembra prošle godine Hrvatska ima manje od 2.000 hospitaliziranih (1.993), te broj preminulih ispod 30.

“Moramo i dalje biti oprezni, međutim, možemo zaključiti da naše balansirane mjere daju rezultate i da je to optimalna pobjednička formula u Hrvatskoj kada je riječ o borbi protiv epidemije”, rekao je Beroš.

Ulaz bez PCR testa

U međuvremenu, objavljeno je da susjedna Srbija otvara granicu za državljane iz nekih zemalja. Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je telefonom sa albanskim premijerom Edijem Ramom i obavijestila ga da će Srbija ukinutu obavezni negativan PCR test za građane Albanije koji ulaze u Srbiju i da će ta odluka biti donijeta sutra, 14. januara, objavio je Tanjug pozivajući se na izvore u Vladi.

Građani Sjeverne Makedonije će od sutra također moći putovati u Srbiju bez PCR testa, objavio je u utorak premijer Zoran Zaev.

“Premijerka Srbije Ana Brnabić je informisala makedonskog premijera Zaeva da će od četvrtak, 14. januara, Republika Srbija ukinuti obavezni PCR test za ulaz u Srbiju za građane Severne Makedonije, čime će ponovo biti obezbjeđen reciprocitet i dvostrana nesmetana komunikacija između građana obje zemlje”, navodi se na internetskoj stranici makedonske vlade.

Kako je navedeno, u telefonskom razgovoru Zaev i Brnabić su danas izrazili želju za dublju saradnju između vlada i naroda dvije zemlje u ovoj godini.

U Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo 25 osoba, a registrovano je 2.267 novozaraženih.

U bolnicama u zemlji je 5.503 pacijenata, od kojih je 189 na respiratorima.

U Sjevernoj Makedoniji 477 novozaraženih

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 477 novih slučajeva zaraze korona virusom, a još 10 osoba je umrlo, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Novi broj zaraženih potvrđen je sa 2.543 testa u prethodna 24 sata.

Od korona virusa u Sjevernoj Makedoniji umrlo je 2.657 osoba, ukupno je dijagnostikovano 87.590 zaraženih, a aktivnih slučajeva je 16.238.

Institut za javno zdravlje je registrovao da je ozdravio još 331 pacijent.

Optimistični podaci za BiH

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 časa potvrđeno je 468 novih slučajeva zaraze korona virusom, a prijavljeno je 26 novih smrtnih slučajeva, objavila je agencija Anadolija.

Ove podatke saopštili su entitetski zavodi za javno zdravstvo i Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta.

Premda ima jednu od najvećih stopa smrtnosti od korona virusa u regiji, zdravstvene vlasti u BiH su posljednjih dana optimistične, nakon značajnog pada broja novozaraženih i preminulih.

U zemlji su, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH od početka pandemije preminule 4.373 osobe zaražene korona virusom, oboljelo je više od 116.000 od čega se oporavilo približno 83.000 zaraženih.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je da bi do kraja mjeseca u zemlju trebale stići prve količine vakcina protiv korona virusa.

Republički štab za vanredne situacije entiteta RS održao je danas sjednicu na kojoj je produženo važenje ranije donesenih mjera u cilju sprečavanja širenja korona virusa do 1. februara.

MInistarstvo prosvjete i kulture tog entiteta odlučilo je da će nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama početi 21. januara.

Kosovo: Novih 299 slučajeva zaraze

Na Kosovu je u posljednja 24 sata registrovano novih 299 slučajeva zaraze korona virusom, dok je jedan pacijent preminuo, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Kosova.

U istom periodu testirano je 1.825 osoba, pišu mediji, prenosi Tanjug.

Trenutno je aktivno 5.567 slučajeva.

Crna Gora: Preminulo sedam osoba

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata preminulo sedam zaraženih osoba, a potvrđena su 502 nova slučaja infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da su laboratorije IJZ-a i druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije korona virusa od posljednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1.860 uzoraka.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka pandemije iznosi 737.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO