Poplave na jugu Srbije, 10.000 domaćinstava bez struje

U poplavama koje su izazvane obilnim padavinama evakuisano je 34 ljudi (Tanjug)

Zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale na jugu Srbije, poplavljena su brojna domaćinstva i oranice, a 10.000 domaćinstava je ostalo bez struje.

Proglašena je vanredna situacija u brojnim opštinama, iako vlasti navode da se od jutros situacija normalizuje.

Vanredno stanje je proglašeno u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu.

Poplava u selu Rsovci na Staroj planini 11. januar 2021.

Meštani evakuišu životinje.

VIA Odbranimo reke Stare planine

foto: Vladimir Aleksić

Posted by Južne vesti on Monday, January 11, 2021

Kompanija Srbijavode proglasila je vanrednu odbranu od poplava na vodnim jedinicama “Južna Morava-Vranje” i “Nišava-Niš”, prenosi Tanjug.

Domaćinstva bez struje

Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a, izjavio je jutros da se da se situacija sa poplavama na jugu Srbije normalizuje i da u ovom trenutku nigdje nije kritična situacija.

“Prestala je kiša, što je najbitnije. Reke se polako povlače u svoje vodotokove. Mi smo najveći problem imali sa bujičnim potocima i to su potoci koji ni na karti nisu postojali. Oni su se usled velikih padavina aktivirali i popunili sve depresije i mesta koje su odavno postojala kao opasnost”, rekao je Plemić za RTS.

“Imali smo otopljavanje snega i obilnu količinu kiše”, naveo je Plemić i napomenuo da niko nije mogao da predvidi toliku količinu padavina.

Dodao je da je oko 10.680 domaćinstava bez struje.

Pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Saša Rančić rekao je da je u poplavama, koje su izazvane obilnim padavinama, evakuisano 34 ljudi, a da je još oko 10.000 korisnika bez struje.

Izvor: Agencije