Jak potres kod Petrinje magnitude 4,5 stepeni

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u subotu navečer jak zemljotres, s epicentrom 15 kilometara južno-jugozapadno od Siska.

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani kod Petrinje nakon zemljotresa na tom području i dalje se širi (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u subotu navečer jak zemljotres, s epicentrom 15 kilometara južno-jugozapadno od Siska, a magnituda je iznosila 4,5 stepeni prema Richteru.

Potres se dogodio u 22:29 sati, prenosi Hina.

Magnituda potresa iznosila je 4,5 stepeni prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stepeni EMS ljestvice.

Potres se osjetio na širem području.

Rupe u zemlji se sve više šire

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani kod Petrinje nakon zemljotresa na tom području i dalje se širi.

Rupa širine dvadesetak i dubine od najmanje pet metara ograđena je i nakon geoloških ispitivanja bit će odlučeno o eventualnoj sanaciji, utvrdili su geolozi.

“Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja vapnenačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerima”, rekao je za Hinu Josip Terzić iz Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

Tridesetak rupa u okolini

Kazao je da je, nakon obilaska područja u okolini sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice, prijavljeno tridesetak rupa, od kojih su neke u neposrednoj blizini kuća ili kao ova najveća – na njivi.

Dodao je kako će se uskoro na širem području snimiti stanje bespilotnim letjelicama te koristiti snimke HGSS-a ima li i više rupa u tlu u okolnoj prirodi.

“Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo napraviti u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslijediti podatke geotehničarima i građevinarima, koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti treba li se i može li se uopće takve rupe sanirati”, zaključio je Terzić.

Izvor: Agencije