Džaferović i Komšić protiv Dodikovog prijedloga o premještanju ambasade u Jerusalem

Izvjesno je da Dodikov prijedlog, i kada dođe na dnevni red, neće dobiti potrebnu potporu (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu kao politikantsku i populističku, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom, prenosi Fena.

“To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH”, izjavio je Džaferović.

Naglasio je BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

“Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD”, istaknuo je Džaferović.

Dodik bi, kako je naglasio Džaferović, trebalo da prestane sa blokadama rada institucija, poštuje presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na genocid nad Bošnjacima, te da poštuje vladavinu prava i podrži NATO put BiH.

“Na kraju, neka ne vrijeđa ambasadore prijateljskih SAD, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba da zaključi sa SAD ili agencijama iz SAD u borbi protiv terorizma, a ne da protiv njih pokreće vitalni entitetski inetres”, zaključio je Džaferović.

Dodikov prijedlog o premještanju ambasade

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predložio je u ponedjeljak da njegova zemlja premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalem, no član državnog vrha iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić to je odmah protumačio kao “predstavu” za javnost najavivši kako od toga neće biti ništa, prenosi Hina.

“Zašto to ne bismo uradili ako nam je stalo do američke podrške i blagnaklonosti”, kazao je Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zasijedala u Banjoj Luci a ovaj je prijedlog iznio istodobno kada je optuživao Washington da se pokušava umiješati u izborni proces u BiH.

Dodik je pojasnio kako će ove sedmice svojim kolegama u Predsjedništvu BiH poslati službeni prijedlog za premještanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem kao i da će o tome izvijestiti posebnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan Mathewa Palmera, koji sredinom sedmice dolazi u posjetu BiH.

Komšić: “Prijedlog neprihvatljiv”

Mediji u BiH odmah su povezali Dodiku najavu s njegovom stalnom potrebom da podržava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji se prošle sedmice u Washingtonu, pred predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, obvezao premjestiti srbijansku ambasadu u Izraelu u Jeruzalem.

Za razliku od Srbije, BiH do sada još nije bila izvrgnuta direktnom američkom pritisku da to učini, a Sarajevo je među rijetkim glavnim gradovima u regiji u kojemu djeluje ambasada Palestinske samouprave, koja je najavila prekid diplomatskih odnosa sa svim državama koje ambasade premjeste u Jerusalem.

Izrael ima ambasadora akreditiranog u BiH, ali on tu zemlju pokriva nerezidentno iz Tirane.

Član Predsjedništva BiH Komšić Dodikov je prijedlog odmah označio kao neprihvatljiv, a podsjetio je i kako on dolazi od osobe koja je pod američkim sankcijama pa stoga pokušava naći način skinuti sa sebe teret te izolacije. 

“Na ovaj način (Dodik) želi prikriti svoj sukob s američkom administracijom i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče”, kazao je Komšić za portal Klix.

Prijedlog neće dobiti podršku

Kako je u BiH vođenje vanjske politike isključiva ovlast Predsjedništva BiH, a u tom tijelu je i predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, izvjesno je da Dodikov prijedlog, i kada dođe na dnevni red, neće dobiti potrebnu podršku.

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je kako je Židovima u toj zemlji zapravo potpuno svejedno gdje će biti ambasada u Izraelu, opisavši Dodikov prijedlog kao njegovu “uobičajenu igru”.

“Nama je važno imati diplomatske odnose s Izraelom i da se međusobno priznajemo. A gdje će biti sjedište ambasada na nadležnim je tijelima da odluče”, kazao je Finci za portal Dnevog avaza, prenosi Hina.

Izvor: Agencije