Izmjena preporuka u Hrvatskoj: Izolacija se skraćuje sa 14 na 10 dana

Za kraj izolacije za zdravstvene radnike više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao (EPA)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izmijenio je u ponedjeljak preporuke i kriterije za testiranje na korona virus, a skratili su izolaciju asimptomatskih bolesnika sa 14 na 10 dana.

U dokumentu se navodi kako je izmijenjen otpust iz izolacije, i to na temelju prvenstveno kliničke slike, a iznimno na temelju negativnog PCR nalaza, navodi se u izmijenjenom dokumentu preporuka na stranicama HZJZ-a, prenosi Hina.

Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan (osim kod imunokompromitiranih osoba).

Izolacija oboljelog s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti, uz uvjet da je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Izolacija oboljelog s teškom kliničkom slikom neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja, ili se može skratiti na minimalno 15 dana uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Izolacija za zdravstvene radnike

Izmijenjen je i kraj izolacije za zdravstvene radnike, gdje više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

Također, po završetku karantina za zdravstvene i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

U dokumentu, imeđu ostalog, piše i izmjena da ako je osoba unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19 nije potrebno testiranje ako nema jasne simptome bolesti.

Navodi se da sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku gdje se uzima i djetetu).

Izvor: Agencije