Srbija: Roditeljima prijava, poslali dijete u školu dok su čekali test na korona virus

U protekla 24 sata iz bolnica u Hrvatskoj je otpušteno 30 osoba (EPA)

U Osnovnoj školi “Braća Jerković“ iz Železnika u Srbiji na nastavu je jučer došao učenik trećeg razreda, za koga je utvrđeno da je pozitivan na korona virus, a protiv roditelja koji su poslali dijete u školu podnijeta je prijava Centru za socijalni rad.

Cijela porodica testirala se na korona virus dan ranije, a roditelji su dijete poslali u školu, prije nego što su stigli rezultati testa.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević kaže za Tanjug da je Ministarstvo odmah reagovalo, da su djeca koja su bila sa zaraženim dječakom u grupi i njihova učiteljica izolovani i da će pratiti nastavu od kuće.

“Sugerisali smo školi, oni su pravno lice, da se pokrene prijava Centru za socijani rad za nebrigu o deci i videćemo šta će biti epilog, pratićemo. To je moja mera, ja drugu nemam. Zakon o porodici daje nadležnost Centru za socijalni rad, a mi možemo da iniciramo, kao što jesmo”, naveo je on.

“Dobro je da su sva deca imala maske. Ovo je bilo neočekivano, posebno što je majka deteta zdravstveni radnik”, rekao je on.

Direktorica škole Violeta Marković kaže da je jučer po završetku nastave, obavještena da je jedan učenik trećeg razreda pozitivan na korona virus, a da je bio na nastavi.

“Preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba, a učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn”, rekla je Marković za Tanjug.

Zaraženi učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vreme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mere.

U Hrvatskoj 311 novih slučajeva zaraze, četvero preminulo 

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 311 novih slučajeva zaraze korona virusom, pa je broj aktivnih slučajeva 2.566, a četiri osobe su preminule, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Jedna preminula osoba je iz Kliničke bolnice Dubrava (1932. godište), a tri preminule osobe, dvije muške (1948. i 1969. godište) i jedna ženska osoba (1937. godište) su iz Kliničkog bolničkog centra Split.

Preminule osobe imale su komorbiditete, a neke od njih više hroničnih oboljenja.

U bolnice su primljene još 33 osobe, tako da je ukupno na bolničkom liječenju 258 osoba, od kojih je 15 na respiratoru.

U protekla 24 sata iz bolnica je otpušteno 30 osoba.

U BiH umrlo sedam osoba

U protekla 24 sata na po dručju Bosne i Hercegovine registrovan je još 281 slučaj zaraze, dok je sedam osoba preminulo.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH javlja da su u posljednja 24 sata testirana 1.473 uzorka, te da je pozitivno bilo 238.

Dosad su u FBiH testirana ukupno 121.944 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 12.722 osoba.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri nova smrtna ishoda.

Preminula su dva muškarca iz Lukavca i Travnika, kao i dvije žene iz Jajca i Konjica. 

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 355.

U bh. entitetu Republika Srpska virus je potvrđen kod 43 osobe, a testirana su 543 uzorka. 

Najviše zaraženih je iz Banje Luke – 10.

U ovom entitetu u posljednja 24 sata prijavljena su tri smrtna slučaja, a radi se o dva muškarca starije, i ženi srednje dobi s Pala, Prijedora i Čelinca.  

Do sada je u RS-u potvrđeno 7.507 slučajeva zaraze, a preminule su 254 osobe.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 288 uzoraka na prisustvo novog soja korona virusa, a pozitivno je 45.

Crna Gora: Preminuo jedan pacijent

U Crnoj Gori preminula je jedna osoba zaražena korona virusom.

Iz opšte bolnice u Beranama kazali su da je preminuo pacijent iz Bijelog Polja, star 84 godine, koji je bio pozitivan na virus.

“Šest pacijenata ima tešku kliničku sliku, tri pacijenta su na neivanzivnoj ventilaciji. U bolnici u Beranama liječi se 25 pozitivnih pacijenata”, kazali su iz Opšte bolnice Berane.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom od početka godine u Crnoj Gori je 103.

Slovenija: Još 55 zaraženih, umrla jedna osoba

U Sloveniji je u posljednja 24 sata na korona virus testirano 1.608 ljudi, i potvrđeno je 55 novih zaraza, dok je jedna osoba umrla, objavila je u srijedu slovenska vlada

Riječ je o trećem najvećem broju dnevnih zaraza od početka epidemije i povećanju broja zaraženih za 14 u odnosu na prethodni dan.

Najviše novih dnevnih zaraza do sada zabilježeno je 26. marta kada ih je bilo 61, a nakon toga 1. aprila, kad su testovi pokazali 56 pozitivnih rezultata.

Sa zadnjim je smrtnim slučajem, broj preminulih sada iznosi 134.

S. Makedonija: 145 novozaraženih, dvoje preminulo

U Sjevernoj Makedoniji u protekla 24 sata registrovano je 145 novozaraženih korona virusom, dok je dvoje pacijenata preminulo, javila je Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska.

U poslednja 24 sata registrovano je i 216 lica koja su izliječena.

Od početka epidemije u toj zemlji registrovano je ukupno 14.600 oboljelih, od kojih je do sada 11.741 osoba ozdravila.

Do sada je od posljedice virusa preminulo 606 pacijenata.

Trenutno su aktivna 2.253 slučaja.

Izvor: Agencije