Austrija upozorila protiv putovanja u Hrvatsku

U proteklih nekoliko sedmica sve je više klastera novozaraženih u Austriji koji se dovode u vezu sa boravkom u Hrvatskoj (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije u petak je upozorilo svoje državljane da, zbog mogućnosti zaraze korona virusom, ne putuju u Hrvatsku, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Austrija strahuje da bi povratak njenih državljana sa godišnjeg odmora u Hrvatskoj, koja je u četvrtak zabilježila rekordan broj novozaraženih, mogao pojačati širenje korona virusa na njenoj teritoriji.

Ministarstvo je u petak objavilo da upozorenje vrijedi od 17. augusta.

Mjere vezane za dolazak iz Hrvatske u četvrtak je donijela i Italija koja zahtijeva test na korona virus za sve koji stižu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španije, a isti dan je o mogućnosti stavljanja Hrvatske na „crvenu“ listu govorio i glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin.

Anschoberova najava

Ranije je ovu mogućnost najavio austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober koji je naveo kako će svi koji budu putovali u Hrvatsku pri povratku u Austriju morati uraditi PCR test, ukoliko se Hrvatska nađe na austrijskoj crvenoj listi.

On je na konferenciji za medije rekao da je aktuelni broj od 282 novozaražena u Austriji alarmantan i kako će biti detaljno analiziran do večeras.

„Po tom broju nalazimo se u trendu koji je prisutan u Evropi, ali moramo nastojati taj trend stabilizirati. Analizirat ćemo da li je potrebno dalje pooštravanje mjera vezanih za putovanje u inostranstvo, a s tim u vezi bit će razmotrena i Hrvatska“, najavio je ministar.

U kontaktu sa susjedima

Kazao je kako je Austrija u kontaktu sa svojim susjedima, odnosno sa Slovenijom, kada je riječ o Hrvatskoj.

Prenio je da je čuo glasine o tome kako se u Hrvatskoj ne testira dovoljno ljudi, te da se u zvaničnim izvještajima umanjuje broj novooboljelih, ali je i rekao kako za to ne postoje dokazi, kao ni za glasine u vezi s drugim zemljama.

Upozorio je da se tu radi o pitanju koje se tiče Evropske unije koja se mora pobrinuti da dođe do verifikacije takvih navoda.

Anschober je ponovio kako će analiza klastera pokazati koliko ima slučajeva vezanih za Hrvatsku, ali i dodao da brojevi iz pokrajina Tirol i Koruškoj pokazuju kakvo je stanje.

Brojni klasteri

Mjera izdavanja upozorenja za putovanje u Hrvatsku, odnosno stavljanje te zemlje na listu rizičnih regija, bit će, ako do nje dođe, donijeta od strane Ministarstva vanjskih poslova u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja Austrije.

Kazao je da bi bilo uvijek bolje imati prijelazni rok za primjenu te mjere, izuzev ako je situacija akutna.

Inače mnogi Austrijanci su na more krenuli upravo u Hrvatsku, gdje su oduvijek značajno prisutni među stranim turistima.

U proteklih nekoliko sedmica sve je više klastera novozaraženih u Austriji koji se dovode u vezu sa boravkom u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije