Mediji: Njemačke olakšice za radnike sa Balkana ostaju do 2023.

Pojedine branše kao što je građevinarstvo i dalje bilježe ekspanziju i trebaju im radnici, kaže njemački ministar za rad (EPA)

Njemačko pravilo za Zapadni Balkan o zapošljavanju treba ostati na snazi do 2023. godine, piše Deutsche Welle (DW) te navodi da će građani Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova i dalje moći dolaziti u Njemačku nezavisno od stručne spreme.

“Olakšice kada je riječ o pravilima za dolazak u Njemačku građana zemalja Zapadnog Balkana su produžene”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), prenosi Tanjug.

U nacrtu uredbe, u koji je list imao uvid, navedeno je da bi radna snaga sa Zapadnog Balkana i u naredne tri godine trebala imati olakšan pristup njemačkom tržištu rada.

Nakon dugih pregovora u vladajućoj koaliciji, ministar rada Hubertus Heil predložio je nacrt uredbe kojom se to regulira i poslao na glasanje ostalim ministrima.

Nacrt u osnovi predviđa da takozvano Pravilo za Zapadni Balkan iz 2016. godine, koje bi isteklo u decembru ove godine, bude produženo do 2023. godine.

Maksimum 25.000 ljudi

Međutim, predviđena je nova gornja granica: godišnje u zemlju na taj olakšani način iz regije smije ući najviše 25.000 ljudi.

U pozadini te odluke su dileme domaćih političara iz Kršćanske demokratske unije (CDU), koji su na početku odbijali svako produžavanje tog pravila.

Prošle godine su njemačka predstavništva u inostranstvu na osnovu tog pravila izdala ukupno 27.000 radnih viza, piše u nacrtu uredbe, navodi list.

Također je ukazano da je istraživanje Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja pokazalo da osobe sa Zapadnog Balkana u prosjeku imaju dnevnicu od 12 eura i da je samo jedan posto njih u Njemačkoj nezaposleno ili im je potrebna pomoć.

Izvor: Agencije