Crna Gora dočekala prve turiste od početka epidemije

Granice Crne Gore su otvorene za 131 državu svijeta (EPA)

Turistički radnici dočekivali su u ponedjeljak prve evropske turiste nakon što je Crna Gora u ponoć otvorila granične prijelaze za stanovnike zemalja u kojima jenjava epidemija korona virusa, prenosi agencija Hina.

U tu državu na obali Jadranskog mora mogu bez karantina ući građani iz zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva infekcije manja od 25 na 100.000 stanovnika.

Na graničnom prijelazu s Hrvatskom Debeli brijeg/Karasovići prvi turisti su na poklon dobili maslinovo ulje i sapun od maslina.

“Naš dobar prijatelj ima školu za kajt surfing i bit ćemo kod njega u Ulcinju”, rekao je par iz Njemačke novinarima.

Crna Gora postala je 24. maja prva “korona free” država u Evropi i to koristi u promociji ljetne turističke sezone. U njoj već gotovo četiri sedmice nema novozaraženih, a službeno proglašenje kraja epidemije očekuje se u utorak, 28. dan od posljednjeg potvrđenog slučaja infekcije.

Ažurirana lista

Institut za javno zdravlje (IJZ) ažurirao je listu država čiji državljani od danas mogu ući u Crnu Goru, precizirajući kako se radi o 131 državi, prenosi agencija Beta i dodaje kako na listi više nisu Sjeverna Makedonija i Irska u kojima je povećana stopa od 25 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Iz Instituta je sinoć saopćeno kako su svjesni činjenice da su i prije prve faze popuštanja mjera na granicama mnoge porodice dugo vremena bile odvojene i odsječene jedne od drugih.

„Ako smo svi zajedno uspjeli ovoliko vremena da ostanemo strpljeni i spašeni, sigurni smo da nekoliko narednih dana ili sedmica, koliko će određenim državama biti potrebno da dostignu naše kriterijume, neće predstavljati veći napor niti žrtvu koju ćemo svi zajedno iznijeti ma sa koje strane granice bili“, saopćeno je iz IJZ.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je odluku da od danas, 1. juna, Crna Gora otvori sve putne granične prijelaze prema susednim državama koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja korona virusa.

Evropske države

Ranije je objavljeno kako su od 1. juna granice Crne Gore otvorene za građane 26 evropskih zemalja bez karantina i samoizolacije, a prema odluci Nacionalnog koordinacionog tijela na tom spisku i dalje nema Srbije, javio je Tanjug.

Ulazak u Crnu Goru dozvoljen je stanovnicima Slovenije, Islanda, Hrvatske, Slovačke, Švicarske, Albanije, Austrije, Norveške, Monaka, Kosova, Njemačke, Grčke, Mađarske, Danske, Litvanije, Latvije, Azerbejdžana, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Izraela, Sjeverne Makedonije, Irske, Češke, Finske i Estonije.

Sa tim zemljama dozvoljen je i vazdušni i pomorski saobraćaj, prenosi portal CdM.

Kasnije je objavljena lista bez Sjeverne Makedonije i Irske.

Dozvoljena i javna okupljanja

Kako se navodi, državljani Crne Gore i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u toj zemlji koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od korona virusa veća od 25 na 100.000 stanovnika moraju u karantin ili samoizolaciju od 14 dana.

U Crnoj Gori će od ponedjeljka biti dozvoljena i sva javna okupljanja, uključujući svadbe i sahrane, sportska takmičenja, ali na njima neće moći da prisustvuje više od 200 osoba i mora se poštovati mjera socijalne distance.

Također, dozvoljen je rad disko klubova/barova i noćnih klubova/barova kao i dječjih igraonica, dok će vrtići svoja vrata otvoriti u četvrtak, 4. juna.

Izvor: Agencije