Hrvatska otvorila granicu sa BiH za transport robe

Ranije je ukinuta policijska pratnja konvoja kroz Hrvatsku koja je dosad bila na snazi (Facebook)
Ranije je ukinuta policijska pratnja konvoja kroz Hrvatsku koja je dosad bila na snazi (Facebook)

Saobraćaj preko svih graničnih prelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ponovo je otvoren za teretna motorna vozila, saopćila je Granična policija Bosne i Hercegovine.

“Pozdravljam Odluku Republike Hrvatske za otvaranje svih graničnih prijelaza za promet teretnih motornih vozila, čime će se znatno smanjiti gužve i višesatna čekanja na graničnim prijelazima”, izjavio je Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine.

Kao jednu od mjera protiv suzbijanja širenja korona virusa, Hrvatska je prema Bosni i Hercegovini od 19. marta držala otvorena tek tri prelaza za transport robe: Nova Sela, Gradišku i Šamac. Na 1.000 kilometara dugoj granici ukupno je 15 graničnih prelaza prve i druge kategorije. Prema Sloveniji su bila otvorena dva, a prema Srbiji jedan granični pelaz.

Otežan saobraćaj stvarao kilometarske kolone

Vozači iz Bosne i Hercegovine ranije su se žalili da ograničavanje transporta robe na samo tri granična prelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine stvara ogromne gužve, vozače u kilometarskim kolonama izlaže riziku od moguće zaraze novim korona virusom, dok sve u konačnici poskupljuje robu na tržištu Bosne i Hercegovine. 

Hrvatskoj je Bosna i Hercegovina jedno od najvažnijih tržišta, na koje je u šest mjeseci 2019. izvezla robu u vrijednosti 1,7 milijardi konvertibilnih maraka (863 miliona eura).

Iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku za isti period izvezeno je robe u vrijednosti 756,6 miliona KM (384 miliona eura).

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Iako otežan, prevoz robe u regionu nije obustavljen. Vozači moraju da se pridržavaju posebnih protokola zbog korona virusa. Istovremeno, države u okviru CEFTA-e sa Evropskom unijom rade na uspostavljanju takozvanog zelenog koridora za transport hrane, medicinskog i repromaterijala kako bi trgovine bile snabdevene, a privreda što bolje funkcionisala. Milka Smilevska donosi priču sa graničnog prelaza Srbije […]

Britanski list ‘The Guardian’ objavio je nekoliko fotografija na kojima se, kako im tvrde nevladine organizacije, nalaze migranti i izbjeglice koji su nelegalno vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Migranti kažu da im je hrvatska policija uzela novac, mobitele i ostale lične stvari, a policija, kao i proteklih mjeseci, tvrdi da je riječ o […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO