Raspuštanje Sabora u ponedjeljak, izbori početkom ljeta

Plenković je rekao da je o svemu obavijestio predsjednika Zorana Milanovića te da je sada na njemu da donosi odluke (Josip Regovi? / Pixsell)

Predsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Hrvatski sabor biti raspušten u ponedjeljak, te je o tome obavijestio predsjednika države Zorana Milanovića, koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28. juni, te 5. ili 12. juli.

“Nakon sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja”, rekao je novinarima Plenković nakon koalicijskog sastanka, prenijela je Hina.

Dodao je da je razlog odluke taj što je njegova vlada u protekle tri godine ostvarila sve ključne ambicije koje je sebi postavila.

“Smatramo da sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi pandemije korona virusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku, s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača”, naglasio je Plenković.

Primjeren trenutak za izbore

Rekao je da je to njihov cilj i da je trenutak za izbore primjeren.

“Epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih te ćemo, uz vrlo odgovorno ponašanje svih sugrađana, biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda ostaviti predsjedniku Republike mogućnost da to bude ili 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja”, poručio je.

Dodao je da je o svemu obavijestio predsjednika Milanovića te da je sada na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene u skladu sa zakonom.

Na osnovu ustavnih ovlasti predsjednik Hrvatske raspisuje izbore nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, a na osnovu Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor od dana raspuštanja izbori moraju biti održani u roku najmanje 30, a najviše 60 dana.

Dan izbora neradni je dan.

Predsjednik saziva i prvo zasjedanje Sabora nakon održanih izbora.

Izvor: Agencije