Hrvatska odgađa nabavku borbenih aviona

O nabavci aviona razgovarat će se nakon što prođe pandemija (EPA)

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević najavio je u četvrtak da će Ministarstvo odbrane do daljnjeg odgoditi nabavku višenamjenskih borbenih aviona, čime će se solidarizirati i štedjeti u vrijeme krize zbog korona virusa.

Krstičević je uoči sjednice Vlade izjavio novinarima da će se o nabavci aviona razgovarati nakon što prođe pandemija, kad ekonomska situacija bude boljia.

“I naši partneri, koji prikupljaju ponude, tražili su da se odgodi, mi ćemo odgoditi, cilj je da se dobiju kvalitetne ponude”, kazao je Krstičević, prenosi Hina.

Napomenuo je da u njegovom resoru ima mnogo prostora za uštede, rade se analize, a Hrvatska vojska vodit će računa o solidarnosti, situaciji i svojoj spremnosti.

Odgođen i aeromiting

Krstičević je najavio da će međunarodni aeromiting, koji je trebao biti održan na Dan državnosti, 30. maja, biti odgođen za sljedeću godinu.

“Sigurnost i zdravlje svakog hrvatskog vojnika prvi je prioritet. Uvijek ćemo pokazati solidarnost, ali jasno je da moramo voditi računa i o spremnosti vojske”, rekao je.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da su u njegovom resoru prije desetak dana izdvojili približno 30 miliona kuna (4,3 miliona eura) za Ministarstvo finansija kao mjeru štednje.

“Prije deset dana smo 30 miliona kuna izdvojili iz našeg budžeta Ministarstvu financija. Spremni smo i dalje, u skladu s potrebama koje budu”, kazao je Medved.

Dodao je da je mnogo hrvatskih branitelja i udruženja sudjelovalo u sanaciji štete nastale nakon zemljotresa koji je 22. marta pogodio Zagreb.

Izvor: Agencije