Pravoslavni vjernici slave Vaskrs, u Srbiji zabrana kretanja

Patrijarh je u vaskršnjoj poslanici poručio da ovogodišnji praznik 'dočekujemo i slavimo u teškim uslovima' (Tara Radovanovi? / Tanjug)

Vjernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik.

Vaskrs ili Uskrs ove godine crkva i vjernici neće obilježiti u skladu s tradicijom, već u skladu s mjerama i preporukama o sprječavanju širenja zaraze korona virusa.

Patrijarh srpski Irinej služio je u ponoć vaskršnju liturgiju u kripti Hrama svetog Save na Vračaru.

Patrijarh je u vaskršnjoj poslanici poručio da ovogodišnji praznik „dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili“.

„Upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze“, rekao je Irinej, prenio je Tanjug.

Hristova pobjeda nad smrću

„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti“, dodao je.

Patrijarh je poručio da se, iznad svega, “molimo gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti.

Vaskrs je suština hrišćanskog učenja i označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobjedu vjere i života nad smrću.

Za hrišćane je praznik vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je prije više od dva milenija izmijenio historiju čovječanstva.

Prema predanju, u subotu po raspeću na krst su došli prvosveštenici i fariseji kod Pilata da traže od njega da postavi stražu ispred Hristovog groba, jer su se plašili da će neko od Hristovih učenika ukrasti njegovo tijelo i da će tako narod povjerovati da je Isus vaskrsao, kao što je i najavljivao.

U nedjelju je, prema vjerovanju, Hristos vaskrsao iz mrtvih, pošto je njegov grob ostao prazan i tako pobijedio smrt i svim ljudima darovao vječni život.

Vaskrsenje Isusa Hrista je temelj hrišćanstva i sva vjera i propovijed Hristovih učenika, a kasnije i svakog hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog djela.

Patrijarh Irinej u subotu je predvodio svetu arhijerejsku liturgiju na Veliku subotu u crkvi Svetog Marka bez prisustva vjernika, a bez njih je bila i liturgija u Sabornoj crkvi u Beogradu.

U Srbiji je u toku najduža zabrana kretanja do sada, zbog čega građani dane praznika provode u svojim domovima.

Kretanje je dozvoljeno samo onima koji imaju posebne dozvole, roditeljima djece s teškoćama u razvoju i vlasnicima kućnih ljubimaca.

Izvor: Agencije