Zagreb: Skidanje tornja katedrale oštećene u zemljotresu

Zagreb, Katedrala
Tokom intervencije vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja (Robert Ani? / Pixsell)

Damir Foretić, projektant obnove zagrebačke katedrale, rekao je da će dio sjevernoga tornja danas sigurno biti uklonjen te da je naoružanje eksploziva spremno i uskoro se kreće u akciju.

“Hrvatska vojska obavila je taj dio posla i još obavlja dio stvari, a sada se diže velika dizalica nakon čega će alpinisti zakačiti gurtne na nju te čim bude naoružanje kompletno postavljeno i spremno krećemo u akciju”, najavio je, kako prenosi agencija Hina.

Foretić kaže da samo spuštanje ne bi trebalo trajati duže od 15-ak ili 20-ak minuta dok se ne prizemlji, a onda imamo posla da ga učvrstimo, on će ostati uspravan kakav jest.

“Dolje smo napravili ležaj da ga možemo prihvatiti s poduporama”, dodao je.

Po njegovim riječima, ne zna se hoće li pri podizanju tornja eventualno doći do lomljenja manjih elemenata, što će se vidjeti kada bude spušten.

Akcija uz pomoć erksploziva

“Prognoza vremena je dobra, Meteorološki zavod poslao nam je satnicu na visini od sto metara koliko vjetar puše, zasad je sve u redu, nema nikakvog problema nadamo se da će tako ostati sunce je visoko nije ni vjetar jak”,ustvrdio je.

Izrazio je nadu da se neće ništa loše dogoditi. Radili su pokuse u dvorištu katedrale, profesori u laboratoriju na Rudarskom fakultetu, a vojska na svom poligonu.

“To je posao koji nije čest na ovakvoj građevini i visini, nadamo se da će proći sve dobro”, rekao je, dodavši da se očekuje da će glasnoća biti poput Gričkog topa.

Kako je ranije najavio predstavnik vojske, bit će postavljeno devet rupa eksploziva, te će se staviti eksploziv na jednu sajlu, povući glavni vod u toranj i nakon toga pospajati u jednu mrežu.

Kada bude sve spremno odozdo, mjesto za aktiviranje će se aktivirati i odvojit će se gornji dio tornja.

Objašnjavajući vrstu i količinu eksploziva, rekao je da je riječ o plastičnom eksplozivu te da se koristi vrlo mala količina.

Ranije je najavljeno da je tijekom dana u glavnom gradu Hrvatske predviđena intervencija i spuštanje sjevernog tornja katedrale na Kaptolu, koja je oštećena u nedavnom jakom potresu.

Tijekom intervencije vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja u radijusu od 120 metara. 

Svi se pozivaju na pridržavanje službenih uputstava Ministarstva unutarnjih poslova vezanih uz sigurnost na lokaciji i preporuka Stožera civilne zaštite.

Kretanje prolaznika će potpuno onemogućeno od 8:00 sati, kretanje predstavnika medija ograničeno, a njihov prostor bit će službeno organiziran.

Dogovor sa statističarima

Automobilima neće biti omogućen pristup niti parking na Kaptolu.

Kao i prethodnih dana, na tehničku izvedbu utjecat će jačina vjetra i vremenske prilike.

“Zbog nedavnoga potresa, sjeverni toranj, ako bi pao, prijetio bi oštećivanjem cijele Zagrebačke katedrale”, ocijenio je u četvrtak predsjednik Odbora za obnovu katedrale Ivan Hren.

Dodao je kako su, u dogovoru sa statičarima, koji su procijenili da je najbolje spustiti sjeverni toranj, kako bi bilo što manje oštećenja. 

Izvor: Agencije