Policija neće dozvoliti okupljanja vjernika u Crnoj Gori

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da policija neće dozvoliti vjerska okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Podsjetio je da, prema odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, vjerskim skupovima mogu prisustvovati samo sveštenici, prenosi Anadolija.

“Policija će, zajedno sa drugim nadležnim organima, obezbijediti dosljedno poštovanje naredbi i mjera o sprečavanju širenja korona virusa, da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva vjernika. Svaki pokušaj kršenja naredbi i mjera policija će energično spriječiti i odgovorne za ugrožavanje javnog zdravlja procesuirati, u skladu sa zakonom, bez izuzetka”, kazao je Veljović.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ranije je na društvenim mrežama najavio da će Srpska pravoslavna crkva od nadležnih tražiti da se omogući održavanje vaskršnje liturgije u prisustvu vjernika.

Kazao je da crkva može osigurati da se tokom liturgije poštuju sve naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela.

Amfilohije na informativnom razgovoru

Uprava crnogorske policije pozvala je i dovela u nedjelju na informativni razgovor više sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske i građana.

Među sveštenicima je bio i mitropolit Amfilohije, koji je služio liturgiju u crkvi u podgoričkom naselju Zlatica, kao i neki sveštenici koji su bili u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Iz Uprave policije poručili su da niko nije uhapšen nego da je doveden ili pozvan na informativni razgovor.

“Više sveštenika i građana dovedeno je danas u Centar bezbjednosti u svojstvu građana da daju izjave na okolnosti okupljanja kod vjerskih objekata”, rečeno je iz policije.

Izvor: Agencije