Vlada Kosova: Cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje

Vlada Kosova posvetit će se normalizaciji odnosa sa Srbijom – dijalogom i u duhu principa reciprociteta (EPA)
Vlada Kosova posvetit će se normalizaciji odnosa sa Srbijom – dijalogom i u duhu principa reciprociteta (EPA)

Vlada Kosova usvojila je program rada za period 2020–2023, a u njemu posebno poglavlje predstavlja dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u kojem se kao konačni cilj utvrđuje međusobno priznanje dvije zemlje, prenosi Beta.

“Vlada Kosova posvetit će se normalizaciji odnosa sa Srbijom – dijalogom i u duhu principa reciprociteta. Bit će vođen dijalog o pitanjima bilateralnih i dobrosusjedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih, reparacije ratne štete i okupacije, sukcesije imovine bivše jugoslavenske federacije u kojoj je Kosovo bio sastavni element, i međusobnog priznavanja država”, navodi se na početku dijela o dijalogu.

Prema planu, tema dijaloga Kosova i Srbije ne mogu biti pitanja koja se odnose na teritorijalni integritet i suverenitet, unutrašnju regulaciju i funkcionalnost zemlje.

“Jedinstveni karakter Republike Kosovo neprikosnoven je. Stvaranje trećeg administrativnog organa za naselja s određenim etničkim stanovništvom u suprotnosti je s duhom Ustava Republike Kosovo i zato ga neće podržati Vlada Kosova”, piše u usvojenom dokumentu.

Rezolucija o dijalogu

Među principima kojih će se Vlada Kosova pridržavati ističe se da dijalog sa Srbijom vodi premijer na osnovu ustavnog mandata, a predviđeno je da redovno izvještava Skupštinu o tom procesu.

Skupština Kosova mora usvojiti rezoluciju / platformu za dijalog s ciljem dobijanja dvotrećinske većine glasova, koja će uključivati principe na kojima se dijalog zasniva u skladu s Ustavom, dodaje se u usvojenom programu.

“Takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine bit će zamijenjene punim mjerama reciprociteta”, navodi se u programu Vlade i dodaje da će biti osigurana maksimalna transparentnost u svim fazama dijaloga.

Također je predviđen potpuni pregled dosad postignutih sporazuma s ciljem da se analizira obim njihove primjene u Srbiji i da se u saradnji s Evropskom unijom postave ta pitanja tokom dijaloga.

Izvor: Agencije


Povezane

SAD neće traćiti svoju podršku ako rukovodstvo Kosova nastavi nanositi štetu svom narodu, rekao je Specijalni predstavnik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova.

06 Mar 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO