Varhelyi: Evropska unija pomoći će Zapadnom Balkanu

Varhelyi: 'Već smo primili prve procjene potreba zemalja regije' (EPA)
Varhelyi: 'Već smo primili prve procjene potreba zemalja regije' (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kaže da Evropska unija razmatra sve mogućnosti kako bi pomogla Zapadnom Balkanu u borbi protiv krize nastale izbijanjem pandemije korona virusa.

“To podrazumijeva ne samo medicinsku opremu nego i kratkoročna i srednjoročna rješenja za borbu protiv ove krize”, rekao je on za Tanjug.

Na pitanje kako EU može pomoći regiji, odnosno može li se Zapadni Balkan uključiti u zajednički evropski odgovor na pandemiju bolesti COVID-19 Varhelyi kaže da Evropska komisija radi na više pravaca pomoći.

“Već smo mobilizirali fondove vrijedne 30 miliona eura za zapadnobalkanske zemlje kako bi mogle brzo dobiti neophodnu medicinsku opremu koja im je potrebna u borbi protiv krize”, navodi Varhelyi.

Stigle prve procjene

Dodaje da su zemlje regije uključene i u zajedničke evropske nabavke medicinske opreme, što im pruža bolji pristup tržištu.

“Također razmatramo kako da preusmjerimo fondove EU-a da pomognemo zemljama regije u vezi s ekonomskom krizom. U ličnom sam kontaktu sa svim zemljama i već smo primili prve procjene potreba”, kaže evropski komesar.

Zaključuje da Komisija već sada sagledava ekonomske posljedice ove krize kako bi osigurala pomoć zemljama zapadnog Balkana u održavanju likvidnosti njihovih ekonomija.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog situacije sa korona virusom, stotine državljana Bosne i Hercegovine ostalo je zaglavljeno u zemljama Evropske unije. Veliki broj njih i u Njemačkoj. U ambasadama i konzularnim predstavništvima teško mogu dobiti konkretnu pomoć – sugeriše im se da, ukoliko mogu, ostanu.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO