Tsipras i Zaev dobitnici Međunarodne nagrade Vestfalskog mira

Dvojica bivših premijera stavila su politički kontekst i budućnost ispred svojih političkih karijera (EPA)

Bivši premijeri Sjeverne Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, ovogodišnji su dobitnici Međunarodne nagrade za mir njemačke pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija.

Kako je navedeno, nagradom se Zaevu i Tsiprasu odaje priznanje za Prespanski sporazum, kojim je riješen dugogodišnji spor o imenu između Grčke i Makedonije, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Plusinfo.

“Tsipras i Zaev postigli su diplomatsko rješenje s dogovorom o imenu Makedonije, znatno doprinoseći stabilizaciji cijele balkanske regije”, izjavio je predsjedavajući Ekonomske zajednice Vestfalije i Lippea Reinhard Zinkann.

Budućnost ispred karijere

U obrazloženju je naveo da su dvojica bivših premijera stavili politički kontekst i budućnost ispred svojih političkih karijera.

“Bez Tsiprasa i Zaeva pitanje imena ne bi bilo riješeno i međususjedski spor nastavio bi destabilizirati regiju”, dodao je Zinkann.

Nagrada će biti uručena 19. septembra na skupu u Muensteru, na kojem će Tsipras i Zaev govoriti na panel-diskusiji, zajedno s bivšom šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogherini.

Izvor: Agencije