Vijeće ministara BiH: Migrante odmah smjestiti u kamp Bira

Vijeće je pozvalo Vladu USK da poštuje odluku i bez odlaganja izvrši prihvat i smještaj migranata.

Lokaciju bivše tvornice Bira u Bihaću, Vijeće ministara je Odlukom od 11. marta 2019. odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata (Anadolija)

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici razmotrio je aktuelnu migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini s ciljem iznalaženja hitnih rješenja za smještaj migranata koji se trenutno nalaze na lokalitetu Lipa i donijelo odgovarajući zaključak kojim se ponavlja zahtjev za provedbu ranije odluke o njihovom smještaju u kamp Bira.

„Kako je lokaciju bivše tvornice Bira u Bihaću, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojom Odlukom od 11. marta 2019. godine odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, Vijeće ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju Bira“, saopćeno je iz Vijeća ministara, prenijela je Fena.

Sredstva za hitni operativni centar

Vijeće je na današnjoj sjednici donijelo i Odluku o odobravanju 175 hiljada KM (oko 90.000 eura) Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine za izgradnju kapaciteta i opremanje hitnog operativnog centra u Sarajevu.

Riječ je o sredstvima koja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice obezbijedilo s budžetske pozicije „nabavka materijala“, a ušteđeni novac će sada biti preusmjeren Društvu Crvenog krsta BiH, s ciljem poboljšanja komunikacije i koordinacije u strukturi Društva Crvenog krsta/križa.

Izvor: Agencije