Kod Bihaća se uspostavlja privremeni migrantski centar ‘Lipa’

Privremeni prihvatni centar za smještaj migranata ‘Lipa’, na području Bihaća, će biti montažni objekt kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji "Lipa" koristit će se sredstva osigurana posredstvom donacija (EPA)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekt kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je da sa Gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije “Lipa” Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata, prenosi Fena.

Također, Ministarstvo je zaduženo da u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definira i potpiše memorandum o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra “Lipa”.

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji “Lipa” koristit će se sredstva osigurana posredstvom donacija.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Šatorski kamp “Lipa”, kapaciteta 1.000 osoba, otvoren je 21. aprila, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su 1. decembra boravile 1.272 osobe.

Privremeni centar

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK je 26. oktobra donijela zaključke kojim je, između ostalog, od nadležnih tijela zatraženo da kamp “Lipa” bude proglašen privremenim prihvatnim centrom i da pomognu u unapređenju uvjeta boravka i funkcioniranja ovog kampa.

Gradsko vijeće Bihaća je 6. novembra dalo saglasnost za privremeni smještaj migranata na lokaciji Lipa.

Vijeće ministara BiH danas nije postiglo konsenzus tokom glasanja o zaključku kojim bi se obavezalo Ministarstvo sigurnosti BiH da u skladu sa postignutim dogovorom sa Delegacijom Evropske unije i u saradnji sa nadležnim organima u Bosni i Hercegovini provede aktivnosti uspostavljanja i funkcioniranja privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Ciljuge, u opštini Živinice, kapaciteta 1.000 osoba. Ovaj zaključak će biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: Agencije