Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović podnio ostavku

Ova odluka ima veze samo sa mnom i nije dio ničega što bi mogli drugačije interpretirati, rekao je Magazinović (Armin Durgut / PIXSELL)

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Saša Magazinović podnio je ostavku na tu stranačku poziciju, nakon što su članovi te opozicione partije u BiH uhapšeni zbog malverzacija tokom lokalnih izbora u Srebrenici

„Podnio sam ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP-a“, objavio je Magazinović na Twitteru.

„Ova odluka ima veze samo sa mnom i nije dio ničega što bi mogli drugačije interpretirati. Dakle, ostavka je isključivo lični moralni čin kojim šaljem poruku poštovanja prema Srebrenici“.

SIPA je u utorak na području Srebrenice i Tuzle lišila slobode tri osobe zbog sumnje da su falsifikovali isprave, nedozvoljeno koristili lične podataka i povrijedili biračko pravo.

Osumnjičene su osobe iz Općinskog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Srebrenici – predsjednik Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.

Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH.

Raspuštena Općinska organizacija SDP Srebrenica

Na osnovu informacija o tome da je Bektić učestvovao u malverzacijama u izbornom procesu u Srebrenici, čime je nepovratno narušio ugled SDP-a u Srebrenici, SDP BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o raspuštanju Općinske organizacije SDP-a Srebrenica, kao i o isključenju iz partije predsjednika te organizacije Bege Bektića.

“Imajući u vidu činjenicu da je SDP BiH jedan od nosilaca aktivnosti na zaštiti integriteta izbornog procesa, da je predsjednik Općinskog odbora SDP-a Srebrenica Bego Bektić svojim djelovanjem grubo povrijedio Statut SDP BiH, prekršio odluke organa SDP BiH, da je osumnjičen za narušavanje i zloupotrebe u izbornom procesu, što je samim indicijama nanijelo nesagledivu političku štetu SDP BiH, da bi provođenje posebnog postupka samo dodatno nanosilo političku štetu SDP BiH i onome što zagovaramo i za šta se borimo, Predsjedništvo SDP BiH je donijelo Odluku o raspuštanju općinske organizacije SDP BiH u Srebrenici i svih njenih organa, te isključenju Bege Bektića iz članstva SDP BiH”, navedeno je u obrazloženju.

Također su pozvali Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da poništi i ponovno raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Mladen Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama.

Naglasili su apsolutnu podršku nadležnim organima u provođenju istrage i kažnjavanju svih onih koji su na bilo koji način malverzacijama, zloupotrebama i prevarama uticali na narušavanje integriteta izbornog procesa, bez obzira o kome se radilo, saopćeno iz SDP-a.

Izvor: Agencije