Lajčak: Dug i krivudav put u dijalogu Kosova i Srbije

Specijalni predstavnik Evropske unije kaže da je zadovoljan dosadašnjim rezlultatima u dijalogu (EPA)

Specijalni predstavnik za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak je izjavio kako je zadovoljan onim što je do sada postignuto u dijalogu, ali naglašava da je proces pred “dugim i krivudavim putem” do rješanja.

“Dijalog traje, pod vodstvom Evropsker unije. Dug i krividav put je pred nama, a ne autoput”, kazao je on u obraćanju Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji posvećenoj obilježavanju 25. godina Dejtonskog sporazuma.

Izdvojio je dijalog Kosova i Srbije i situaciju u Bosani i Hercegovini kao “osnovne izazove u regiji”, prenosi Tanjug.

Lajčak napominje da je dijalog Kosova i Srbije “osnova njegovog mandata”, a da je cilj postizanje “sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, koji će riješiti sva otvorena pitanja jednom zauvijek, i to uskladu sa međunarodnim zakonima i evropskim vrijedostima”.

‘Deblokada za cijelu regiju’

“To će biti ključno za evropski put obje strane, stabilizaciju regije i odblokirat će toliko toga za cijelu regiju”, kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU-a kaže da je zadovoljan dosadašnjim rezlultatima u dijalogu, počev od ponovnog pokretanja razgovora, preko postizanja dogovora o glavnim elementima pravno obevezujućeg sporazuma do “punog napretka” na pitanjima nestalih i raseljenih i ekonomske saradnje.

“Trenutno razgovaramo o pitanjima međusobnog potraživanja i imovine”, kazao je on.

Lajčak je zahvalio predstavnicima Srbije i Kosova na angažmanu, a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Avdullahu Hotiju na posvećenosti, koju pokazuju u nastavku dijaloga.

Izvor: Agencije