Ako je Ikona ukradena u Ukrajini, neko mora u zatvor u BiH

Bruka za naš narod, bruka za Bosnu, za crkvu, bruka za Lavrova, za Rusiju, rekao Čedomir Jovanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu (EPA)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu (EPA)

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Mostaru komentarisao aferu “Ikona”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu, javili su bh. mediji.

Ta je ikona navodno ukrajinska kulturna baština nestala u Lugansku.

Komšić je danas poručio da neko mora ići u zatvor, ukoliko se informacija Ukrajinske ambasade ispostavi tačnom.

“Ta priča o ikoni, ako je tačno ono, ako je tačno da je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banju Luku, u toku sukoba u Ukrajini, ako je ukradena, ako hoćemo da smo imalo država, onda neko mora da ide u zatvor”, izjavio je.

Komšić je posebno istaknuo da bi i sam Milorad Dodik trebao reći odakle mu ikona, ko mu je donio, dao ili na kraju “ko mu je uvalio”.

Kritika Čede Jovanovića

“Ovo ne može završiti samo na onoj ‘pojeo vuk magarca’. Riječ je o krađi, skandalu međunarodnih razmjera, riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo jednostaavno mora završiti na sudu, neko mora otići u zatvor, ako je tačno. Dosta stvari znate kod nas ispadnu da nisu tačne. Ako je tačno, onda je to odogovor”, naveo je Komšić.

U Komšićevoj društvu danas je bio i lide srbijanskogr LDS-a Čedomir Jovanović koji je kazao da je Dodik “od sebe napravio veću pudlicu nego onaj šarplaninac što mu je darovan”.

“Što se tiče ikone, sve što je loše prije ili kasnije pukne. Sramota, bruka za naš narod, bruka za Bosnu, za crkvu, bruka za Lavrova, za Rusiju, bruka, bruka, bruka… Gdje god pipneš bruka. Sad mi treba da vodimo detektivske istrage odakle je. Zna se odakle je. Išle su tamo palikuće da rade ono što su radile prije toga ovdje po Bosni, što bi opet sutra radile kod mene u Srbiji i kod vas ovdje u Bosni. To su ti div junaci. Poslije posjete Lavrova region je gori nego što je bio prije posjete. Ova posjeta je bila planirana za mart u drugačijoj ikonografiji”, naveo je Jovanović.

Ranije je reagovala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja smatra da je BiH trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom Ukrajinske ambasade zbog pozlaćene ikone koju je Milorad Dodiku poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Turković je bh. Portal Klix.ba, izmneđu ostalog rekla da treba što prije reagovati na ukrajinsku notu

Kako je BiH došla do ikone

“Traže da se utvrdi kako je došlo do ikone jer je u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsjedavjaući Predsjedništva BiH. Normalan slijed stvari je da se traži kako je došlo do toga. Mi imamo nadležne institucije, dakle Tužilaštvo BiH koje na osnovu ove note ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je došlo do posjedovanja otuđene ukrajinske imovine koja je i nestala”, rekla je Turković.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje.

“Očekujem uključivanje BiH u rješavanje ovog problema. Mi smo jučer po prijemu note odmah išli s upitom i proslijedili notu na Predsjedništvo BiH. Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije jer je vrlo ozbiljan upit, da ne kažem optužba. Nanosi se ogromna šteta BiH kada se jedan visoki dužnosnik nađe pod određenom optužbom da je poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturnog blago. Treba se podhitno opravdati, kako je došlo do toga”, poručila je Turković.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO