Lajčak: Nastavljamo dijalog u 2021. godini

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova (EPA)
Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da se na današnjem sastanku pregovarača dvije strane u Briselu razgovaralo o finansijskim i imovinskim potraživanjima i da će se razgovori nastaviti iduće godine.

Lajčak je, uz proruku da je u Briselu održan sedmi sastanak na ekspertskom nivou, na Twitteru objavio sliku sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petrom Petkovićem i glavnim pregovaračem Kosova Skenderom Hisenijem, prenio je Tanjug.

Delegacije Srbije i Kosova potvrdile su nakon današnjeg sastanka da je dogovoreno da se razgovori na nivou ekperata nastave nakon paznika, u januaru.

Do ovog trenutka nema najava mogućeg novog sastanka na viskom političkom nivou u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali ni mogućnosti vraćanja Kosova za sto kada je riječ o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Nezavisnost Kosovo i protivljenje Srbije

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije.

Od tada Srbija nastoji blokirati prijem Kosova u međunarodne organizacije, dok istovremeno lobira da neke zemlje povuku svoje priznanje Kosova.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel rekao je u utorak da Srbiji neće biti odobreno članstvo u Evropsku uniju sve dok ne prizna Kosovo.

“Vrijeme je da Srbija nastavi dalje. Kosovo je nezavisno, nikada se neće vratiti”, rekao je on na sastanku odbora, na koji su pozvani i Daniel Serwer, Janusz Bugajski i Madeleine Albright, zvaničnici i nevladini promoteri nezavisnosti Kosova.

“Iskreno, blokiranje priznanja Kosova i njegovo članstvo u Ujedinjenim narodima samo smeta Srbiji, jer joj ulazak u EU neće biti odobren sve dok ne prizna nezavisnost Kosova”, kazao je Engel.

Odbor je razmatrao strategiju koju bi nova američka administracija, na čelu s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, mogla primijeniti na Zapadni Balkan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO