‘Mini Schengen’: Potpisani sporazumi o ličnim kartama i COVID-19

Memorandum i Sporazum su potpisali premijeri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije (EPA)
Memorandum i Sporazum su potpisali premijeri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije (EPA)

Memorandum o razumijevanju i saradnji između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije o saradnji u borbi protiv COVID-19 i međudržavni Sporazum između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana s ličnim kartama potpisani su u ponedjeljak na online skupu zemalja članica “malog Schengena”.

Memorandum i Sporazum su potpisani u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a potpisali su ih premijeri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije – Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama.

‘Početak rada tri zemlje’

Vučić je istakao je da saradnja u borbi protiv korona virusa i slobodno kretanje građana nije samo politička inicijativa, već će donijeti veće uspjehe u ekonomiji i veće povjerenje građana u svoje države, prenosi Tanjug.

“Dobar početak je pola uspeha”, kaže Vučić i dodaje da ovo nije završetak, već početak rada tri zemlje u korist svih građana.

Izvor: Agencije


Povezane

U Tirani je održan treći Samit čelnika zemalja Zapadnog Balkana. Predsjednici Srbije i Crne Gore i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, nakon sastanaka u Novom Sadu i Ohridu, nastavljaju razradu ideje takozvanog “mini Schengena”. Inicijativa koja bi trebala olakšati protok ljudi, roba i usluga upotpunjena je, kažu, konkretnim idejama.   

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO