Izraelski ambasador: Zabranite pozdrav ‘Za dom spremni’

Zaustaviti elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, rekao je Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor (Varazdinska-policija.gov.hr)

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor ocijenio je u ponedjeljak da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, reagirajući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu, na kojem su nacrtani kukasti križ i ustaški znak.

“Siguran sam da će nadležne institucije u Hrvatskoj i dalje činiti sve da se počinitelji što prije identificiraju i izvedu pred lice pravde. Ovo je prikladno vrijeme da se pokrene i potpuna zabrana svake upotrebe notornog pozdrava ‘Za dom spremni’, piše u saopćenju izraelske ambasade u Zagrebu, koje potpisuje ambasador, prenosi Hina.

Mor navodi da je bio “tužan i duboko šokiran lošim vijestima” koje su stigle iz Varaždina o vandalizmu na novopodignutom spomeniku izgrađenom u sjećanje na žrtve holokausta, smještenom nasuprot varaždinske sinagoge.

Spomenik je izgrađen od cigli iz ustaškog logora smrti Jasenovac.

‘Neki nisu naučili ništa iz historije’

“Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja, koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativiziraju strahote ustaškog režima nad Jevrejima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovac”, napisao je ambasador.

Istaknuo je da ovaj vandalski čin jasno pokazuje da u Hrvatskoj još uvijek ima ljudi koji nisu naučili nikakvu pouku iz historije i iz najveće tragedije u čovječanstvu koju su nacisti i njihovi saradnici u Evropi, a i u Hrvatskoj, nanijeli jevrejskom narodu.

Policija ne zna kada je nepoznati vandal, ili više njih, oskvrnuo spomenik.

Navodi se samo da je to bilo između 20. i 22. novembra.

Izvor: Agencije