Od danas na snazi izborna šutnja u BiH

Izborna šutnja počela je u subotu u sedam sati, 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta (EPA)

U Bosni i Hercegovini danas je sa početkom u sedam sati na snagu stupila izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19 sati, do kada će trajati glasanje na lokalnim izborima.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na snagu stupa izborna šutnja. 

U skladu s tim, u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima što uključuje, ali se ne ograničava samo na održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače. 

Zabranjeno je i korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i kao svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces, prenijela je Anadolija.

Sedmi lokalni izbori

Pod sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj.

Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona…

U Bosni i Hercegovini u nedjelju, 15. novembra, održavaju se sedmi lokalni izbori nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Prvi put se izbori održavaju u uslovima epidemije COVID-19.

Poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako je navedeno iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO