Beograd domaćin online konferencije Igmanske inicijative

Sa jednog od ranijih skupova Igmanske inicijative (www.igman-initiative.org)

Konferencija Igmanske inicijative o 20 godina od početka normalizacije odnosa zemalja Dejtonskog sporazuma – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i o dva desetljeća aktivosti i rada bit će održana u utorak u Beogradu i online, saopćila je ta organizacija.

Kroz retrospektivu odnosa tih država bit će sagledani i sadašnji odnosi, stanje, problemi i perspektive, dok će retrospektivi biti posvećen panel na kojem će učestvovati bivši šefovi država i vlada četiri zemlje koji su u toku svojih mandata učestvovali i na sesijama Igmanske inicijative, prenosi Beta.

Pošto je 6. oktobra promoviran Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan Evropske Unije, kroz izlaganja predstavnika EU-a i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, koja sada predsjedava EU-om, bit će sagledani njegovi efekti na zemlje regije i njihove međusobne odnose, navodi se u pozivnom pismu Igmanske inicijative.

Konferencija počinje u utorak u 10:00 sati, a među najavljenim učesnicima su kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov, izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan Aleksandra Tomanić i zvaničnica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Sussane Schuetz.

Ulazak u opkoljeno Sarajevo

Očekuje se da će učestvovati i predsjednik Hrvatske (2000-10) Stjepan Mesić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (2014-18) Mladen Ivanić, predsjednik Crne Gore (2003-18) Filip Vujanović i premijer Srbije (2008-12) Mirko Cvetković.

Igmanska inicijativa je osnovana u novembru 2000. godine, kao jedinstvena mreža više od stotinu organizacija građanskog društva, javnih ličnosti, profesora, antiratnih aktivista, analitičara, novinara i kulturnih stvaralaca iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Igmanska inicijativa nastala je u znak sjećanja na april 1995. godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman, uspjela ući u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

Izvor: Agencije