Direktor kosovskih željeznica iz medija saznao o sporazumu

Uhvaćeni smo nespremni i nismo imali nikakvih najava, rekao je direktor kosovskih željeznica Agron Thaci (EPA)

Izvršni direktor Javnog preduzeća za upravljanje kosovskim željeznicama “Infrakos” Agron Thaci rekao je da ih je najavljeni sporazum o uspostavljanju saobraćaja između Kosova i Srbije uhvatio nespremne, piše Koha.

“Uhvaćeni smo nespremni. Na Vladi je da formira radne grupe. Tada možemo ponuditi našu ekspertizu kako bi to uspjelo u praksi. Nismo imali nikakvih najava. O tome nas obavještavaju mediji”, rekao je Thaci, prenosi Tanjug.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za dijalog Kosova i Srbije, Richard Grenell u telefonskom razgovoru za Koha Ditore objavio je da je načelno postignut dogovor o otvaranju željezničkog saobraćaja između Kosova i Srbije.

Grenell je rekao da je tokom posjete Prištini i Beogradu dobio saglasnost obje strane za takav korak.

Dogovor je načelan, pa se očekuje da će se detalji pregovarati od ponedjeljka, prenio je Kosovo online.

Uspostava željezničkog saobraćaja

Grenell je tokom posjete Beogradu poručio da kosovske takse na robu iz Srbije moraju biti ukinute, a da Beograd treba obustaviti kampanju čiji je cilj povlačenje odluka o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ukidanje taksi doprinijet će normalnijoj situaciji u ekonomiji, rekao je Grenell nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, naglasivši da mu je i “mnogo poslovnih ljudi na Kosovu” reklo da su saglasni s ukidanjem taksi.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika najavio je da će s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i drugim albanskim vođama razgovarati o uspostavljanju željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, što je bila jedna od tema razgovora s Vučićem.

Načelan dogovor o tome postignut je, ustvrdio je Grenell, a Vučić je potvrdio spremnost Beograda da radi na uspostavljanju željezničke linije između Beograda i Prištine.

Zahvalivši Grenellu “što je razumeo potrebe Srbije”, Vučić je naglasio da “Srbija i njen narod žele da budu poštovani, a ne uglavnom ponižavani kao u nekim ranijim vremenima”.

Izvor: Agencije