Frontex: Tranzit migranata u regiji veći za 46 posto

U matične zemlje vraćeno je 15.850 migranata koji su prošli proceduru odbijanja zahtjeva za azil (EPA)

Ukupan broj migranata u Evropi smanjen je u 2019. u odnosu na prethodnu godinu, ali je značajno veći u odnosu na raniji period na prostoru zapadnog Balkana, saopćeno je iz Evropske službe za migracije Frontex.

U najnovijem preliminarnom izveštaju, koji je obavljen na sajtu ove organizacije, istaknuto je da je otkriveno 139.000 ilegalnih ulazaka u zonu Schengena, od čega 24.000 na zapadnim granicama, 14.000 na istočnim te 82.000 na području istočnog Mediterana, koje obuhvata i Zapadni Balkan, prenio je Tanjug.

U našu regiju, kako se ističe, najviše je migranata došlo preko teritorije Turske.

Naglašeno je da je u matične zemlje vraćeno 15.850 migranata koji su prošli proceduru odbijanja zahtjeva za azil, dok je godinu ranije vraćeno njih 13.739.

U istom periodu zaplijenjeno je 125,5 tona droge, a privedeno 669 narkodilera.

Pronađeno 390 ukradenih vozila

Pronađeno je i 390 ukradenih vozila te 69 komada ilegalnog naoružanja raznog kalibra.

U Frontexu ističu da su očekivanja da će ove godine biti uspješniji u borbi protiv ilegalnih migracija time što se očekuje formiranje stalnih jedinica Evropske granične kontrole i Obalne straže, a već je pokrenuta regrutacija prvih 700 stalnih službenika.

Isabela Vivior, glasnogovornica Frontexa, za banjalučke Nezavisne novine kaže da je dobra vijest što je ukupan broj manji za čak 92 odsto u odnosu na vrhunac migrantske krize iz 2015. godine.

“Uprkos ukupnim opadajućim trendovima, u istočnom dijelu Mediterana došlo je do pojačanog pritiska, koji je počeo u proljeće. Do vrhunca je došlo u septembru, a onda je počeo opadajući trend, što je u skladu sa sezonskim promjenama. Ukupno gledano, detektovali smo 82.000 migranata na toj ruti, ili za 46 posto više nego prethodne godine”, naglasila je ona.

Frontex je u regiji najviše izazova zabilježio na granici Grčke s Albanijom te na istočnim i južnim granicama Srbije.

Izvor: Agencije