Todorić optužuje Plenkovića

Todorić: 'Ta je grupa s predumišljajem vršila kaznene radnje isključivo u cilju prisilnog oduzimanja Agrokora u korist ruskih investitora Sberbanke i VTB banke' (Pixsell)

Bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić, protiv koga je nedavno Županijski sud u Zagrebu potvrdio prvu optužnicu zbog izvlačenja 1,25 miliona eura iz Agrokora, na konferenciji za medije rekao je da će uskoro objaviti nove dokaze o aferi “Agrokor”, prenose hrvatski mediji.

Kako navodi portal Index.hr, Todorić je za propast Agrokora okrivio grupu Borg s bivšom hrvatskom ministricom Martinom Dalić, a premijera Hrvatske Andreja Plenkovića označio je kao šefa operacije. Tokom obraćanja medijima pokazivao je faksimile mejlova za koje tvrdi da dokazuju kako je sve organizirano da on ostane bez kompanije.

Dalje se navodi da je Todorić kazao da koncern nije bio u problemima i da optužuje ambasade Rusije i Sjedinjenih Američkih Država da su protiv njega, uz zvanični Brisel i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

Kolege s Tportala navode da je Todorić ustvrdio da su mu dostavljeni dosad tajni dokumenti koji potvrđuju postojanje organizirane kriminalne grupe na čelu s Plenkovićem. Bivši tajkun tvrdi da je riječ o dokumentima koje DORH koristi u svojoj istrazi – približno 600 mejlova potpisanih od MUP-a.

“Ta je grupa s predumišljajem vršila kaznene radnje isključivo u cilju prisilnog oduzimanja Agrokora u korist ruskih investitora Sberbanke i VTB banke”, navodi se u materijalima koje je Todorić podijelio novinarima, prenosi Tportal.

Zloupotreba funkcije

Todorić je rekao da hrvatski premijer zloupotrebljava funkciju radi blokade državnih institucija s namjerom sprečavanja nezavisnog procesuiranja odgovornih za aferu “Agrokor”.

“Unatoč tome, imamo neupitne dokaze da su Plenković i grupa Borg mjesecima prije bilo kakve javne informacije o Agrokoru pripremili Ugovor 21. ožujka 2017. s ciljem prisilnog prijenosa imovine Agrokora na Sberbanku i VTB banku”, istakao je i dodao da je Agrokor danas obezglavljen.

“Jedan veliki dio Agrokora su opljačkali, a kompaniju su doveli na koljena, obezglavili. Procesi koje oni danas vode su kriminalni. Nagodba se više ne može provesti kako su je dogovorili jer je sve blokirano. Kad bi se vratili svi opljačkani novci, Hrvatska bi pokrenula svoju industriju.”

I Tportal prenosi da je optužio rusku i američku ambasadu, HDZ i Brisel da su protiv njega.

“Sve je bilo organizirano. Agrokor nije bio u problemima. Sve ću to dokazati. Svi će pjevati k'o kanarinci”, rekao je Todorić, navodi Tportal. Podsjetio je da je USKOK odbacio krivične prijave koje je Todorić podnio protiv grupe Borg.

Tada je Todorić prijavio Dalić za krivično djelo zločinačkog udruživanja, zloupotrebu položaja i ovlasti te zloupotrebu povlaštenih informacija.

Izvor: Agencije