Propao dogovor nacionalnih stranaka o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini

Kriza vlasti u Bosni i Hercegovini nastavlja se nakon što je istekao rok za formiranje novog Vijeća ministara i propao dogovor vodećih nacionalnih stranaka o uspostavi vlasti 11 mjeseci nakon izbora. 

Čelnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović, Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potpisali su sporazum o uspostavi vlasti 5. augusta te odredili 30-dnevni rok koji je istekao danas.

U međuvremenu, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije prihvatilo Zorana Tegeltiju za mandatara za novi sastav Vijeća ministara. Podršku kandidatu SNSD-a članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić uvjetuju slanjem Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, na šta treći član, Milorad Dodik, ne pristaje.

Iako su svi ključni dokumenti u vezi s integracijama u NATO ranije potpisali Dodikovi najbliži saradnici u stranci, on insistira na vojnoj neutralnosti bh. entiteta Republike Srpske, pa samim tim i Bosne i Hercegovine.  

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poručuju da su i formiranje vlasti i napredak ka euroatlantskim integracijama jednako važni za Bosnu i Hercegovinu, te da će SAD biti snažan partner funkcionalnoj vlasti posvećenoj reformama.

“Ovi koraci ne isključuju se međusobno – ovo su komplementarni procesi koji traže kompromis i građenje konsenzusa među političkim čelnicima i strankama. U ostvarivanju ovog cilja politički čelnici imaju obavezu pridržavati se Ustava Bosne i Hercegovine, postojećih zakona i drugih obavezujućih pravnih aranžmana”, navode iz američke ambasade u Sarajevu.

Hahn: Nastaviti dijalog

“Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija”, rekao je Johannes Hahn, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje.

“U tom kontekstu angažirao sam se s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vodstvo da provede sporazum od 5. augusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odgađanja, gotovo godinu nakon održavanja izbora”, naveo je Hahn, prenosi Anadolija.

Ovo je, kaže, neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji”, istakao je Hahn. 

“Slažem se s gospodinom Hahnom da je bez daljnjeg odgađanja potrebno imenovati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine”, rekao je danas predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

Dodao je da je u tom kontekstu odmah u Brisel potrebno dostaviti Godišnji nacionalni plan, te istovremeno imenovati mandatara kako bi bio otkočen proces formiranja vlasti i kako bi se preduzele aktivnosti na ispunjavanju mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Dodik: BiH je u krizi, ali je sigurna zemlja

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, te je predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje, najavio je predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Upitan da prokomentira činjenicu da danas istječe rok predviđen sporazumom o formiranju Vijeća ministara, Dodik je rekao da sada može konstatirati da je, kao i sve u Bosni i Hercegovini od Daytona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma i tako ukrug, prenosi Klix.ba.

“Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih, ali i međunarodnih aktera”, istakao je Dodik.

Naglasio je da Godišnji nacionalni program za članstvo (ANP) u NATO-u nikad nije bio uvjet za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada uspostavljen kao uvjet da se spriječi ulazak SNSD-a u institucije Bosne i Hercegovine.

“Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netačno reći da je problem nekonstituisanja institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, jer nije”, rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana vlada Federacije BiH ako je ANP uvjet kada barem u Federaciji nema sporenja o tom dokumentu, niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.

Na pitanje šta je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti Dodik je naveo da je SDA, stranka koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz posljednjih izbora izašla sa znatno slabijim koalicijskim potencijalom, te da je dio problema u vezi s konstituiranjem vlasti nastao upravo zbog te činjenice.

Naglasio je da Bosni i Hercegovini ne prijete nikakvi sukobi ni iznutra ni spolja.

“BiH jeste u krizi, možda i u fazi raspadanja, ali ona sigurno nije u takvoj situaciji da se može i posumnjati da je ovdje ugrožen mir ili bezbjednost i niko nema nijedan relevantan ili ozbiljan pokazatelj da me demantuje”, naveo je Dodik.

“Zato bi možda bilo svrsishodno da se obratimo direktno NATO-u sa prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo jer time možda i nesvjesno sami destabilizuju političke prilike u BiH”, ocijenio je Dodik.

Ako bi NATO odustao od svojih zahtjeva, istakao je Dodik, direktno bi prestali svi navedeni razlozi za blokadu formiranja institucija u Bosni i Hercegovini, dodavši da možda zvuči naivno, ali NATO bi mogao odblokirati sav proces ukidajući Akcijski plan za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu, smatra Dodik.

HDZBiH: Rješenje dogovor i kompromis

HDZBiH sa žaljenjem je ustanovio da međustranački sporazum o provođenju izbornih rezultata, koji su prije mjesec potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZBiH, nije rezultirao uspostavljanjem nove vlasti, saopćeno je iz te stranke.

“Ovakvo stanje nikomu ne odgovara. BiH se gura u još dublju političku krizu, udaljava od euroatlantskih integracija, te provedbe ključnih reformi. Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu dana pozivaju.”

U saopćenju se dodaje kako se mora omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast te da je to u interesu svih konstitutivnih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

“Predstavnici hrvatskog naroda nemaju nikakvih dvojbi oko članstva BiH u EU i NATO-u te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard. Naši partneri na bošnjačkoj i srpskoj strani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost naše zajedničke domovine BiH”, ističu iz HDZBiH.

“Moramo se maksimalno uvažavati te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstitutivnih naroda graditi modernu i europsku BiH. Upravo potpisani Principi za uspostavu vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja što je doista BiH, te se, ponavljamo, moraju žurno realizirati. To je pravi put i jedino rješenje”, navodi se.

Izvor: Al Jazeera i agencije