Sud u Strasbourgu odbacio Hernadijevu tužbu protiv Hrvatske

Zsolt Hernadi
Hernadi je u tužbi naveo da je njegova sloboda kretanja ograničena zbog bojazni da će biti uhapšen i izručen Hrvatskoj (EPA)

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak je odbacio zahtjev direktora MOL-a Zsolta Hernadija, koji je Hrvatsku tužio jer je protiv njega raspisala europski uhidbeni nalog, nakon što mu je određen istražni zatvor zbog sumnje da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera.

Sud je zaključio da je Hernadijev zahtjev nedopušten, a odluka je konačna, objavljeno je na internetskoj stranici suda, prenosi Hina.

Zahtjev je odbačen uz obrazloženje da prigovore koje je iznio pred sudom u Strasbourgu nije koristio pred hrvatskim sudovima i da nije iznio valjane argumente za tvrdnju da mu je povrijeđena sloboda kretanja.

Bojazan od hapšenja i izručenja Hrvatskoj

Hernadi je tužbu protiv Hrvatske podnio zbog povrede prava na slobodu kretanja, koje štiti jedan od protokola Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U tužbi je naveo da je njegova sloboda kretanja, uključujući napuštanje vlastite zemlje, ograničena zbog bojazni da će biti uhićen i izručen Hrvatskoj.

U rujnu 2017., posredstvom svoje hrvatske odvjetnice Laure Valković, poručio je da je Hrvatsku prijavio Europskom sudu za ljudska prava jer “kazneno pravo i kaznene postupke koristi u nekoj zamišljenoj šahovskoj igri”, u kojoj “ne želi sudjelovati”.

Hernadiju se na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti sudi zajedno s bivšim premijerom Sanaderom zbog optužbi da mu je preko posrednika trebao isplatiti 10 milijuna eura mita kako bi mađarski MOL preuzeo upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i.

Određen pritvor zbog opasnosti od bijega

Protiv Hernadija je 2011. otvorena istraga zbog sumnje da je podmitio Sanadera.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske više je puta tražilo ispitivanje Hernadija, ali su zahtjevi odbijeni, s obrazloženjem da bi to ugrozilo nacionalnu sigurnost Mađarske.

Županijski je sud u Zagrebu 2013. Hernadiju odredio pritvor zbog opasnosti od bijega, nakon čega je raspisan europski uhidbeni nalog.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO