Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića

Ivica Todorić
Optužnicom su, neslužbeno se saznaje, obuhvaćeni još Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka (Reuters)

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ivice Todorića i još tri osobe, tereteći ga da je plaćanjem fiktivnih savjetodavnih usluga švicarskoj tvrtki oštetio svoj bivši koncern Agrokor za 1,25 milijuna eura, javlja Hina.

Optužnicom su, neslužbeno se doznaje, obuhvaćeni još Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora, i Huljev, kao izvršni direktor financija, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili su svoj položaj u koncernu jer su na njegovu štetu omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen u iznosu 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo, ne otkrivajući njihov identitet.

Odgovornu osobu švicarske tvrtke terete da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za, navodno, obavljene savjetodavne usluge.

Na slobodi uz milion eura kaucije

Trećeokrivljenici članici uprave Agrokora stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene se tereti za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Todorić je još od studenog 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (135 milijuna eura). Tom su istragom obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu 7,5 milijuna kuna (milijun eura) i zabranu napuštanja Zagreba.

Izvor: Agencije