Pacolli: Lažu oni koji kažu da Srbiji neće ukinuti takse

Nije dobro zavaravati birače, rekao je Behgjet Pacolli (Arhiva)

Predsjednik Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli vjeruje da će nova vlada Kosova ukinuti carinske pristojbe od 100 posto na proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Lažu oni lideri koji kažu da neće ukinuti pristojbe. Nije dobro zavaravati birače”, rekao je on kosovskim medijima.

Referirao se tom izjavom na najave Ramusha Haradinaja, bivšeg premijera Kosova, koji je kazao da, “ako pobijedi na izborima, neće odustati od pristojbi dok Srbija ne prizna Kosovo”, prenosi Tanjug.

No, Pacolli smatra kako su pristojbe “u početku bile opravdan korak”, ali i da su se “neki vitalni problemi za Kosovo morali riješiti tokom procesa”.

Vjeruje da će nova vlada Kosova otvoriti put dijalogu, jer “treba postići konačan dogovor sa Srbijom”.

“Kosovo danas vide kao zemlju koja blokira dijalog, kao zemlju koja ne sluša i ne radi sa svojim prijateljima, govore da smo ranije imali podršku, ali se sada suočavamo s nedostatkom te podrške. Nadamo se da ćemo tu podršku ponovo imati”, rekao je Pacolli.

‘Nema smisla dati tržište Srbiji’

Haradinaj ipak smatra kako “nema smisla dati Srbiji tržište Kosova” i zato, “do priznanja neovisnosti Kosova, ne odustaje od ukidanja pristojbi”, prenosi Kosovo Online.

Ideju Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja o reciprocitetu sa Srbijom ocijenio je kao “uvođenje ukidanje pristojbi na mala vrata”.

“Prošli smo kroz teškoće, ali ne mijenjamo pravac za Kosovo. Kosovo mora zaključiti svoju državnost. Nema smisla dati tržište Srbiji. Ako otvorimo tržište, odnos je 99 prema jedan. Iza ideje reciprociteta krije se ukidanje poreza. Ako uspostavimo reciprocitet, Srbija može osvojiti naše tržište”, kazao je Haradinaj.

Ukazao je kako nije dobro ukinuti pristojbe prije nego što Srbija prizna Kosovo, kao i da “nije slučajno što ga je [kao osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu] pozvao Specijalni sud u Haagu”.

Prijevremeni izbori za Skupštinu Kosova raspisani su za 6. listopada, a izborna kampanja počinje 25. rujna.

Izvor: Agencije