Meta na Jahorini: Kosovo je država, Brnabić odgovorila da nije

SAmit SEECP se održava u hotelu "Termag" na Jahorini (Anadolija)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je žaljenje što predstavnici Kosova ne prisustvovuju samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava na Jahorini, javlja Anadolija.

Brnabić se osvrnula na status Kosova u okviru ove inicijative, istakavši da “format Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo” kao ni domaćin Bosna i Hercegovina.

“Mislim da je samo diplomatski pristojno i u redu da ovo poštujemo, zato što pored domaćina, pored formata ovog Procesa, pored mene kao predstavnika Srbije, za ovim stolom sedi još nekoliko predstava različitih držva koje ne prepoznaju takozvanu Republiku Kosovo. To su Rumunija, Moldavija, Grčka…”, rekla je Brnabić.

Brnabić se osvrnula na izjavu predsjednika Albanije Ilira Mete koji je prije nje poručio da je “Republika Kosovo nezavisna i suverena zemlja i da se treba prema njoj odnositi s poštovanjem, naročito od strane susjeda”.

Meta je čestitao Kosovu što preuzima predsjedavanje te poželio uspjeh u tome.

“Zapadni Balkan je dosta postigao u izgradnji institucija demokratskog društva osnovanih na principu vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda”, rekao je Meta.

Podsjetio je i na sporazum Atine i Skoplja za koji smatra da predstavlja veliki napredak u regionalnoj stabilnosti i miru.

“Međutim, imamo još nekoliko bilateralnih izazova u naporima ka integraciji. S tim bih želio izraziti žaljenje što je Republika Kosovo, naš budući predsjedavajući, bila primorana da ne učestvuje u ovom samitu”, rekao je Meta. 

Raditi na ekonomskoj saradnji

Brnabić je predložila da se učesnici Samita drže okvira koji je postavljen u okviru SEECP-a i da zarad regionalne stabilnosti, saradnje i poštovanja jedni prema drugima ne koriste “provokacije koje je koristio predsjednik Albanije Ilir Meta”. 

“I meni je takođe žao što predstavnici privremenih institucija u Prištini nisu ovde s nama, ali to ne pokazuje ništa više nego to kako Priština u ovom trenutku gleda na regionalnu saradnju. Ovo je samo poslednji korak u nizu koraka koje Priština koristi od novembra prošle godine koji nam svima jasno daju do znanja koliko je Prištini stalo do regionalne saradnje i povezivanja”, istakla je Brnabić.

Govoreći o evropskoj perspektivi zemalja regiona, Brnabić je ponovila da je EU suštinski važna za ovaj region i da on neće biti održivo miran, stabilan dok sve zemlje ne postanu članice EU.

“Treba da se povezujemo, da imamo međusono poštovanje, treba da radimo na ekonomskoj saradnji, infrastrukturnom povezivanju, razmeni iskustava u obrazovanju i čitavom nizu drugih stvari koje će činiti region i stabilnijim i predvidivijim, koji će dati dobar signal EU da smo spremni i sposobni da postanemo ravnopravni članovi EU”, izjavila je premijerka Srbije.

Naglasila je da je za Srbiju EU prije svega mirovni proces koji je obezbijedio najdugotrajniji mir u okviru Evrope i ponovila da je kao takav potreban balkanskim zemljama.

“Srbija apeluje na članice EU da u što kraćem roku donesu pozitivnu odluku o otvaranju poglavlja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zato što mislimo da je to izuzetno važno za čitav naš region i da su zaslužili, te da bi bilo kakva drugačija odluka bila negativna ne samo za Albaniju i Severnu Makedoniju, nego na ceo naš region”, izjavila je Brnabić.

Izgradnja autoputa

Brnabić je istakla da se treba osvrnuti na čitav niz pozitivnih stvari, kao što su uspostavljanje zajedničke Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i otvaranje stalnog sjedišta Transportne zajednice u Beogradu 13. septembra te infrastrukturalno bolje povezivanje regiona.

Premijerka Srbije se osvrnula i na podršku Turske te na partnerstvu između te zemlje, Srbije i BiH kada je riječ o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo

“Mi do kraja jula počinjemo izgradnju autoputa ka BiH. Zahvaljujući partnerstvu s EU, Evropskom investicionom bankom, grantom koji je ona odobrila mi ćemo 2020. godine krenuti s izgradnjom autoputa Mira, odnosno autoputa od Niša ka Prištini, Tirani i Draču i verujemo da će i ovo biti jedan od osnovnih pravaca koji će ne samo ekonomski infrastrukturno povezati region, već da će dati potpuno drugačiji ljudski i politički signal za naš region”, poručila je, između ostalog, Brnabić.

Srbijanska premijerka se osvrnula i na kosvosko uvođenje taksi od 100 posto za robu iz Srbije i BiH.

“Kao posledicu toga, nažalost, prvi put u poslednjih sedam godina imamo smanjenje trgovinske razmene u celom regionu i to ne samo između Prištine i centralne Srbije i BiH, već je to unelo dodatno nepoverenje u dosta rovite odnose u regionu, tako da je celokupna trgovinska razmena u regionu pala i to prvi put u poslednjih sedam godina”, rekla je Brnabić.

Samitu, koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, zatim predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Ilir Meta, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Bugarske Boyko Borisov te predstavnici Hrvatske, Rumunije, Grčke, Moldavije i Slovenije.

Izvor: Agencije