Erdogan na regionalnom samitu: Autoput Sarajevo-Beograd je projekat mira

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je autoput Sarajevo-Beograd nazvao 'projektom mira' (Anadolija)

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u uvodnom obraćanju na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava danas na Jahorini, naglasio je da današnje okupljanje predstavlja još jednu potvrdu da saradnja u jugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza. 

“Danas će mnogi ocijeniti da stanje u jugoistočnoj Evropi nije kako bi smo željeli i kako smo pokušali da uspostavimo u posljednjih 20 godina. Moguće da je tako. Ja bih se uglavnom složio sa takvom ocjenom. No, zar nismo prije 23 godine osnovali ovaj proces upravo sa ciljem da nam bude forum na kojem ćemo rješavati probleme, ili bar kreirati uslove u kojima će se ti problemi moći rješavati”, istakao je Dodik, prenosi Anadolija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da bi rješavanje problema u okviru SEECP-a moglo pomoći na evropskom putu onim zemljama, koje još uvijek nisu članice Evropske unije. 

“Ne želim da se miješam u bilo čije bilateralne probleme, iako mislim da na sastancima u okviru procesa možemo razgovarati o svemu. Ali, mislim da nije u redu da danas gubimo vrijeme razmjenjujući kurtoazne pozdrave i fraze, a onda se raziđemo bez ikakvih rezultata, a naši građani nastavljaju da očekuju i da trpe posljedice toga”, istakao je Dodik.

Govoreći o problemu granice BiH sa Srbijom i Hrvatskoj, on je pozvao da se danas donese izjava kojom će se utvrditi zajedničke komisije koje će ponovo aktuelizovati sporna pitanja. 

Osim toga predložio je da se na samitu dogovori i način kako riješiti ekološki spor između BiH i Hrvatske, te je, osvrnuvši se na takse koje je Kosovo uvelo Srbiji i BiH, rekao da se je njihovo ukidanje međunarodnopravna obaveza koju su kosovske vlasti prihvatile u okviru CEFTA sporazuma.  

On je ponovio i to da je protiv razmještanja pripadnika Oružanih snaga BiH na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, te je pozvao na pronalazak održivog rješenja problema migranata.

Naglašen problem migranata

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napomenuo je da je Turska posljednjih godina na udaru migracija, dok se zemlje EU-a ne mogu dogovoriti o prihvatu desetaka migranata. Dodao je da je turska policija, na suzbijanju ilegalnih migracija, privela milion osoba.

Autoput Sarajevo-Beograd, u čijoj izgradnji sudjeluje Turska, nazvao je “projektom mira”, ističiću značaj koji ima za povećanje saradnje i uvezivanja u regiji.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da proces integracija regiona u Evropsku uniju i NATO osigurava sigurnost i napredak, te da je neophodan zbog prevazilaženja izraženog problema u okviru migracija, borbe protiv terorizma, kriminala, trgovine ljudima kao i zajedničke energetske politike.

Istakao je opredijeljenost BiH za dobrosusjedstvo i rješavanje međudržavnih pitanja uz poštivanje međunarodnog prava, te je pozvao EU da se uključi u rješavanje problema migranata u BiH.

Samitu, koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Ilir Meta, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Bugarske Boyko Borisov te predstavnici Hrvatske, Rumunije, Grčke, Moldavije i Slovenije. 

Delegacija Kosova je otkazala dolazak u BiH, dok je albanski predsjednik Ilir Meta došao sinoć, uprkos ranijoj odluci Ministarstva vanjskih poslova Albanije o otkazivanju učešća.

Samitom na Jahorini BiH završava jednogodišnje predsjedanje procesom, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo. 

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije