Njemački ambasador: Važno je da Kosovo dobije funkcionalnu vladu

Skender Hiseni: Ne može doći do drugačijeg sporazuma osim onoga koji podrazumijeva međusobno priznanje (AP)

Njemački veleposlanik na Kosovu Christian Heldt smatra da je vrlo važno da Kosovo na predstojećim izvanrednim izborima dobije funkcionalnu vladu.

Komentirajući za Radio Slobodna Europa na albanskom jeziku ostavku premijera Kosova Ramusha Haradinaja, on je rekao da Berlin poštuje “nezavisnost specijaliziranih komora i odluku premijera Haradinaja”.

No, konstatirao je da se Kosovo i dalje suočava sa značajnim političkim izazovima, posebno političkim dijalogom sa Srbijom i domaćim političkim reformama. 

“Važno je da Kosovo uskoro ima funkcionalnu vladu”, kazao je Heldt.

Haradinaj je podnio ostavku u petak, nakon što je, u svojstvu osumnjičenog, primio poziv za saslušanje u Specijalnom sudu za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Sud je formiran prije četiri godine, funkcionalan je postao dvije godine kasnije, ali do sada nije podignuta nijedna optužnica.

Na sudu kao građanin, a ne kao premijer

Nakon što je podnio neopozivu ostavku, Haradinaj je potvrdio da će ovih dana biti intervjuiran na Specijalnom sudu, točnije Specijaliziranim vijećima u Haagu, i da se tamo “ne želi pojaviti kao premijer, nego kao građanin Ramush Haradinaj”.

Također je od predsjednika Kosova Hashima Thacija zatražio da odredi datum izvanrednih izbora, prenosi Anadolija.

Sve velike političke stranke na Kosovu, među kojima su Demokratska stranka Kosova, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje, izjasnile su se da su spremne za održavanje izvanrednih izbora.

U međuvremenu su kosovski mediji prenijeli informaciju da je Thaci odlučio raspisati izbore za 8. rujna.

Izvor: Agencije