Lukavac: Uhapšen milijarder Pramod Mittal

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su britansko-indijskog milijardera Pramoda Mittala, koji se sumnjiči za privredni kriminal u lukavičkoj kompaniji Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL).

Osim Mittala, uhapšena su i njegova dva saradnika. Nakon kriminalističke obrade bit će predati u nadležnost tužilaštva. 

Policija trenutno pretresa prostorije kompanije u Lukavcu. Mittal je u toj kompaniji bio na funkciji predsjednika Nadzornog odbora. 

Propisane teške zatvorske kazne

Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić kazao je da su uz Mittala uhapšeni i član Nadzornog odbora Razib Dash te generalni direktor GIKIL-a Paramesh Bhattacharyya.

“Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona su postupajući po nalogu tužilaštva lišili slobode predsjednika nadzornog odbora GIKIL-a Paramoda Mittala, zatim člana nadzornog odbora, te generalnog direktora, zbog postojanja sumnje da su u periodu od 2003. godine, pa na ovamo počinili krivično djelo organizirani kriminal. Zasad su samo ova djela, koja su veoma teška, za koja su propisane teške kazne, do 45 godina zatvora, a za ostale približno visoke kazne”, rekao je novinarima Ćazim Serhatlić, tužilac Tuzlanskog kantona. 

Mediji prenose da se nalog dovodi u vezu s organiziranim kriminalom i pranjem novca u GIKIL-u, te izvlačenjem novca na račune u Londonu. 

Najveći proizvođač čelika u svijetu

Pramod Mittal mlađi je brat Lakhsmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu, britanskog državljanina indijskog porijekla koji je zajedno s porodicom kompaniju Mittal Steel učinio najvećim proizvođačem čelika u svijetu.

Kompanija se 2006. spojila s kompanijom Arcelor čineći novog svjetskog lidera Arcelor-Mittal. 

U Bosni i Hercegovini, Mittal Steel većinski je vlasnik Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora, a Pramod Mittal investirao je u GIKIL. 

Mediji u Indiji ranije ove godine izvještavali su da je Lakshmi Mittal pomogao bratu Pramodu kako bi riješio finansijske probleme. 

Izvor: Al Jazeera i agencije