Mediji: Dodik posjetio Čovića u Mostaru u jeku krize sa Aluminijom

Dodik je u Mostar stigao iz sela Borci (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik stigao je u sjedište HDZ-a Bosne i Hercegovine u Mostaru na nenajavljeni sastanak sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, javljaju bh. mediji.

Posjeta je trajala sve ga 30-ak minuta i dogodila se paralelno sa sjednicom čelništva Hrvatske demokratske zajednice BiH, a u jeku krize kompanije Aluminij čije je proizvodno postrojenje ove sedmice ugašeno usljed višemilionskih dugova za električnu energiju.

Dodik je u Mostar stigao iz sela Borci gdje je prisustvovao osveštenju obnovljene Crkva Svetih apostola Petra i Pavla i proslavi krsnoj slava hrama.

Nakon Mostara Dodik putuje u Trebinje gdje će se susresti sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem.

Ranije danas predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić izjavio je u petak kako nije zadovoljan ishodom jučerašnjeg sastanka i cjelokupnom situacijom, ali da doza optimizma, ipak, postoji.

Dug kompanije 400 miliona maraka

„Zadovoljan nisam, kako ću biti zadovoljan kad je tvornica ugašena, ostali smo bez radnih mjesta, ali nakon jučerašnjeg sastanka hrvatska politika nam je ulila neku dozu nade i optimizma da bi se nešto moglo pokrenuti na bolje“, izjavio je Biokšić za Fenu.

Na pitanje koliko vjeruje u sve to, kazao je kako više ne vjeruje nikom.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije tri dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka.

Izvor: Agencije