Sanader upućen na izdržavanje šestogodišnje kazne

Ivo Sanader
Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu (AP)

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader upućen je u danas u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gdje će služiti pravosnažnu šestogodišnju kaznu za aferu Planinska zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i da isplati nezakonito stečenih 2,3 miliona eura.

„Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će se u idućih mjesec određivati u kojoj će kaznionici služiti kaznu“, kazao je Hini portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Time bi Sanader i formalno trebalo početi služiti kaznu zbog afere Planinska, budući da je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravosnažno.

Čekao pismenu presudu Vrhovnog suda

Osim zatvora, Sanadera očekuje i izvršenje jer 15 dana od pravosnažnosti presude u državni budžet nije uplatio 2,3 miliona eura mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove kompanije kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

„Prvostepena i drugostepena presuda dostavljene su građansko-upravnom odeljenju Opštinskog državnog tužilaštva u Zagrebu koje je nadležno za pokretanje postupka izvršenja“, kazao je Devčić.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska za koju je ranije osuđen na četiri i po godine.

Kako mu je pravosnažna kazna veća od pet godina odmah je vraćen u istražni zatvor, gdje je čekao pismenu presudu Vrhovnog suda koji je razloge povećanja kazne pismeno obrazložio 23. maja.

Glavni državni tužilac Dražen Jelenić izjavio je da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se od bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, nakon pravosnažne presude, oduzela protivpravno stečena imovinska korist.

‘Osmišljena politička korupcija u najtežem obliku’

Objasnio je i da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinje da teče rok za izvršenje.

U pravosnažnoj presudi Vrhovni sud Hrvatske je zaključio da je u slučaju Planinska „riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku“.

Uz Sanadera, Fiolića i Čobankovića, koji je nakon priznanja korupcije osuđen na društveno koristan rad, u slučaju Planinska je osuđen i Mladen Mlinarević, čija je kompanija prije kupoprodaje napravila uvećanu vrijednost Fiolićeve nekretnine.

Sanader, Fiolić i Mlinarević, stoga, zajedno sa dvije kompanije, državi treba da vrate i dva miliona eura zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravosnažnosti presude pa do isplate, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO